Amazónik hôrny - Pionus tumultuosus

Pionus — Amazóniky

Amazónik hôrny

Pionus tumultuosus

Dĺžka 29 cm
Váha 250 gramov
Dožitie 35 až 40 rokov

Opis druhu

Opis druhu:
Celkovo je zelený, spodné partie tela bledšie. Po stranách hlavy červený, uzdička a oblasť pod okom purpurová, temeno a tylo tmavo červené, zadná strana krku a po stranách červeno purpurové, rovnako ako brucho, to však menej intenzívne. Chvost zelený, na konci fialovo modrý, pri koreni červená škvrna. Zobák je olivovo žltý, oko hnedé, nôžok zelenkavo sivý.
Dĺžka:
29 cm
Váha:
250 gramov
Vek dožitia:
35 až 40 rokov
Opis mladých jedincov :
Perie na hlave je zelenej s bielou pri koreni. Biele strany hlavy. Zelené hrdlo a prsia.
Poddruhy:
Pionus tumultuosus tumultuosis, , Pionus tumultuosus seniloides
Biotop:
Nájdený od 1400 do 3300 m.n.m. vo vlhkom lese v subtropickej zóne a vo vysokom hmlovom lese. Tak isto nájdené na otvorenejších oblastiach so stromami.

Chov v zajatí:
Zriedkavý
Minimálna dĺžka voliéry:
2 až 3 metre
Hniezdna búdka:
30.5 cm x 30.5 cm x 46-61 cm
Minimálna požadovaná teplota pre chov:

Veľkosť krúžku:
N/a

Čas párenia:
Začiatok Novembra
Veľkosť znášky:
4 vajíčka
Doba inkubácie:
27 dní
Čas do opustenia hniezda:
9 až 10 týždňov
Hmotnosť pri narodení:
n/a
Čas do dosiahnutia pohlavnej dospelosti:
n/a

Čas párenia:
Začiatok Novembra
Veľkosť znášky:
4 vajíčka
Spôsob života:
Hlučný. Videný ako jednotlivec, v pároch ale aj v malých skupinách.
Stav ohrozenia:
Populácia neznáma ale klesajúca. Dôvod je odlesňovanie.
CITES medzinárodný:
CITES II

🔊
Hlučnosť
3/5
🤝
Priľnavosť
2/5
Aktivita
4/5
🗣️
Reč
1/5

Výživa

40% 25% 15% 10% STRAVA zloženie
Ovocie a bobule 40%
Semena a orechy 25%
Kvety a pupence 15%
Zelenina a listy 10%
Pelety 5%
Hmyz a mineralny doplnok 5%

Odporúčané potraviny

  • Kvalitne pelety pre stredne velke papagaje (Harrison's, Roudybush, ZuPreem Natural M) -- zaklad stravy v zajati, idealme 40-50 % celkovej stravy
  • Cerstvo ovocie -- jablka, hrusky, fiky, papaja, mango, cucoriedky; denne, nakrajane na kusky; v divocine je plodozravec
  • Listova zelenina -- spenat, mangold, brokolica, mrkva, kel, paprika; zdroj vitaminu A, ktory je pre pionusy klucovy
  • Morkvova struhanka a bataty -- bohaty zdroj beta-karotenu, prevencia deficitu vitaminu A
  • Kukurica v mliecnej zrelosti -- oblubena pochutka, zdroj sacharidov a karotenoidov
  • Klicene semena (slnecnica, psenica, mungo) -- zvysena biologicka hodnota, idealne pocas hniezdenia
  • Strukoviny varene (sosovica, cice, fazula) -- kvalitny zdroj rastlinnych bielkovin
  • Bobule jarabiny, sipky, cernice -- sezonny doplnok simulujuci horske plody z prirodzeneho biotopu
  • Vajecna zmes s mrkvou -- bielkovinovy doplnok pri odchove mladat
  • Sepiova kost a mineralny kamen -- nevyhnutny zdroj vapnika, najma pre samice pred znaskou

Zakázané potraviny

  • Avokado -- obsahuje persin, smrtelne toxicky glykozid pre vsetky papagaje
  • Cokolada a kakao -- teobromin sposobuje srdcove arytmie a smrt aj v malom mnozstve
  • Cibula a cesnak -- tiosulfaty poskodzuju cervene krvinky, sposobuju hemolyticku anemiu
  • Jadierka jablk, ceresni, marhul -- obsahuju amygdalin, ktory sa stiepi na kyanovodik
  • Sol a slane pochutky -- oblicky vtakov nedokazu spracovat nadbytok sodika
  • Kofeinove napoje (kava, caj, energeticke napoje) -- kofein sposobuje tachykardiu a moze byt fatalny
  • Alkohol -- extremne rychla metabolizacia, aj minimalne mnozstvo poskodzuje pecen a mozog
  • Vysoko tucne semena ako jediny pokrm -- slnecnicove a konopne semena len ako odmena, nie zaklad stravy
Tip od odborníka Amazonik horny je vo volnej prirode prevazne plodozravec -- zivy sa ovocim, bobuliami, kvetmi a pupencami v andskych hmlovych lesoch vo vyskach 1 400 az 3 300 m n. m. V zajati je idealme podavat kvalitnu peletovu zmes doplnenu denne cerstym ovocim a zeleninou. Pionusy maju tendenciu k obezite, preto je klucove obmedzit tucne semena (slnecnica, safranky) na maximalne 10 % jedalninka. Vitamin A je pre pionusy obzvlast dolezity -- podavajte pravidelne mrkvu, bataty a tmavu listovu zeleninu, pretoze deficit vitaminu A je najcastejsia nutricna choroba tohto rodu.

Správanie a komunikácia

3 Hlučnosť 2 Priľnavosť 4 Aktivita 1 Reč 2.5
3/5 Tichý Hlučný
Hlučnosť
Amazonik horny je hlucnejsi nez vacsina pionusov. Anglicky nazov "Restless Parrot" naznacuje jeho nervoznu a aktivnu povahu. Ozyva sa ostrymi volaniami, najma rano a vecer. V porovnani s amazonanmi je stale tichsi, no medzi pionusmi patri k hlucnejsim druhom.
2/5 Nezávislý Priľnavý
Priľnavosť
V zajati znamy ako plachy a nervozny druh. Pionus tumultuosus je najnervoznejsi zo vsetkych pionusov a dlho si zvyka na kontakt s clovekom. Aktivne mazlenie nevyhladava, no po dlhodobom budovani dovery toleruje jemnu manipulaciu.
4/5 Pokojný Aktívny
Aktivita
Velmi aktivny a nervozny -- anglicky prezyvany "Restless Parrot" (nekludny papagaj). Neustale v pohybe, potrebuje priestrannu volieru s mnozstvom konárov a hraciek. V malej klietke je stresovany a naruseny.
1/5 Žiadna Výborná
Reč
Nepatri medzi hovoriace druhy. Amazonik horny sa v zajati prakticky neozykva ludskou recou. Ojedinele napodobni jednoduchy zvuk, no rec nereprodukuje. Medzi pionusmi je najslabsi hovorca.

Hlasový prejav a reč

3/5 hlasitosť

Amazonik horny je hlucnejsi nez vacsina pionusov. Anglicky nazov "Restless Parrot" poukazuje na jeho aktivnu a nervoznu povahu, ktora sa odráza aj v hlasovom prejave. Ozyva sa ostrymi, opakovanymi volaniami, najma rano a vecer. V porovnani s amazonanmi ci arami je stale vyrazne tichsi, no medzi pionusmi patri k hlucnejsim druhom.

Dokáže hovoriť? Amazonik horny nepatri medzi hovoriace druhy. V zajati sa prakticky nenauci ludsku rec. Je to plodozravec a lovec hlasovych teritorii v andskych hmlovych lesoch -- jeho hlasovy repertoar je prisposobeny na komunikaciu v hustom lese, nie na napodobnovanie zvukov. Ak hladáte hovoriaceho pionusa, zvazte amazonika ciernoslucheho alebo modrozeleneho.

Typické zvuky

  • Ostre opakované volania -- kontaktny hlas v hustom andskom lese
  • Sipanie (wheezing) -- typicke pre vsetky pionusy, prejav vzrusenia alebo strachu
  • Tlmene skripave zvuky -- spokojna nalada, oddych
  • Alarmnove kricanie -- varovanie pred dravcom alebo pri nahlom vyruseni
  • Kratke tiché pisknutia -- komunikacia v pare

Sezónny kalendár

Jan Feb Mar Apr Máj Jún Júl Aug Sep Okt Nov Dec ROČNÝ cyklus
Hniezdenie (nov-mar)
Odchov mladat (jan-maj)
Pelichanie (jun-aug)

Populačný trend

50k 38k 25k 13k 0 50k 45k 40k 35k 33k 1990 2000 2010 2020 2025

Presna velkost populacie amazonika horneho nie je znama, no trend je klesajuci. BirdLife International odhaduje pokles populacie o 1-19 % za posledne tri generacie v dosledku straty lesneho biotopu. Odlesnovanie andskych hmlovych lesov je hlavnou hrozbou. IUCN ho hodnoti ako Least Concern (najmenej ohrozeny), no lokalne moze byt vzacnejsi.

Neznama
Odhadovana populacia
LC
IUCN status
CITES II
Medzinarodna ochrana
Klesajuci
Trend populacie

Prostredie a požiadavky

Priestor
Voliera min. 200 x 100 x 200 cm
Nervozny druh -- mala klietka sposobuje stres a stereotypne spravanie. V zajati len vo velkej voliere.
Teplota
10-22 C
Horsky druh prisposobeny na chladnejsie prostredie nez ostatne pionusy. Znasa teploty az do 10 C, no nie dlhodoby mraz.
Vlhkost
50-70 %
Pochádza z hmlovych lesov s vysokou vlhkostou, no v zajati je dolezita suchost podstielky kvoli prevencii aspergilozy
Svetlo
12 hodin svetla denne
Rovnikovy svetelny rezim, UV lampa prospesna pre syntézu vitaminu D3
Hniezdenie
Budka 30 x 30 x 60 cm
Hniezdenie v zajati je extremne vzacne a tazke. Vyzaduje absolútny pokoj a stabilne prostredie.
Spolocnost
V pare
Chovat vylucne v pare -- jednotlivo chovany jedinec je este nervoznejsi a stresovany. V pare je pokojnejsi.

Rozmnožovací cyklus

Znaska
3-4 biele vajicka

Samica kladie vajicka v intervale 2-3 dni. Hniezdenie zacinana zaciatok novembra. V zajati je rozmnozovanie extremne narocne a vzacne.

Inkubacia
26-27 dni

Inkubuje prevazne samica, samec ju krmi a strazi hniezdo. Pocas inkubacie je nevyhnutny absolutny pokoj.

Liahnutie
Den 26-27

Mladata sa liahnu hole a slepe. V zajati je kritická prvych niekolko tyzdnov kvoli nachylnosti na aspergilozu.

Mlada v hniezde
9-10 tyzdnov

Mladata opustaju hniezdo po 9-10 tyzdnoch. Prezitie mladat v zajati je velmi nizke kvoli aspergiloze.

Osamostatnenie
3-4 tyzdne po opusteni hniezda

Rodicia este niekolko tyzdnov dokrmuju mladata. Pohlavna dospelost nastava vo veku 3-5 rokov.

Ochočenie a kontakt

Velmi narocne Trvanie: 6-12+ mesiacov

Amazonik horny je najplachsi a najnervoznejsi zo vsetkych pionusov. V zajati je znamy ako "Restless Parrot" (nekludny papagaj) a ococenie je extremne dlhy a narocny proces. Len velmi malo jedincov bolo kedy uspesne ococenych. Tento druh je prisposobeny na zivot vo vysokohorskych andskych lesoch a ludsky kontakt je preňho prirodzene stresujuci.

1
Dlha adaptacia

Minimalne 2-4 tyzdne uplneho pokoja. Vtak nesmie byt vyrusovany -- umiestnite volieru na tiche miesto bez ruchu. Hovorte tlmene a len z dialky.

2
Pasivna pritomnost

Strávte cas v miestnosti bez priameho kontaktu -- citajte si, pracujte. Vtak si musi zvyknut na vasu pritomnost bez pocitu ohrozenia. Toto moze trvat tyzdne.

3
Pochutky z dialky

Pomaly zacnite ponukat oblubene ovocie (fiky, cucoriedky) najprv cez mriezku. Nepriblizoujte sa prilis rychlo -- tento druh reaguje na nagle pohyby panickym letom.

4
Postupny kontakt

Ak vtak zacne brat jedlo z vasej blízkosti (moze trvat mesiace), skuste vložit ruku do voliery. Nehybte sa. Sipanie a nervozita su normálne -- nestahujtie ruku.

5
Trpezlivost

Plne ococenie tohto druhu sa podarilo len vynimocne. Nerealiticky ocakavat rovnaku uroven krotkosti ako u amazonika modrozeleneho alebo bielohrdleho.

Porovnanie s podobnými druhmi

POROVNANIE DĹŽKY (cm) Am. horny 29 cm Am. modrozeleny 27-29 cm Am. ciernoslavy 27-28 cm Am. bronzovokridly 28-29 cm
Am. horny Am. modrozeleny Am. ciernoslavy Am. bronzovokridly
Dĺžka29 cm27-29 cm27-28 cm28-29 cm
Váha229 g200-270 g200-260 g210-280 g
Dožitie35-40 r.25-40 r.25-40 r.25-40 r.
Hlučnosť+++--++---++---++---
Stav IUCNNedostupny200-500 EUR300-600 EUR300-600 EUR
PovahaNervozny, plachy, extremne vzacnyPokojny, tichy, priatelskyPokojny, spolocensky, hovorivejsiPokojny, tichy, jemny
AreálTakmer vyhynuly v aviku ltureZriedkavy v SR -- dostupny u chovatelov v EUZriedkavy v SR -- dostupny v EUVzacny v SR -- obcasne dostupny v EU

Choroby a prevencia

Aspergiloza
vysoká

Príznaky: Tazke dychanie, vytok z nosa, strata chuti do jedla, apatia, sipanie horsie nez obvykle

Kriticky problem pre tento druh -- takmer vsetky mladata odchovane v zajati v chovnom programe v Kalifornii podlahli aspergiloze. Pionusy su vseobecne nachylne, no P. tumultuosus obzvlast. Prevencia: suche, dobre vetrane prostredie.

Stresova imunosupresia
vysoká

Príznaky: Apatia, strata hmotnosti, nafuknute perie, opakujuce sa infekcie

Nervozna povaha tohto druhu ho predurčuje k chronickeho stresu v zajati, co oslabuje imunitny system. Prevencia: priestranna voliera, minimum rusivych podnetov, stabilne prostredie.

PBFD (zobakova choroba)
vysoká

Príznaky: Vypadavanie peria, deformacie zobaka a pazurov, strata hmotnosti

Nevyliecitelne virusove ochorenie. Prevencia: testovanie novych vtakov pred zaradenim, karantena.

Psitakoza (chlamydioza)
vysoká

Príznaky: Vytok z oci a nosa, hnacka, nafuknute perie, ospanlivost

Prenosne na cloveka! Liecitelne antibiotikami (doxycyklin). Povinne hlasenie veterinarovi.

Deficit vitaminu A
stredná

Príznaky: Opuchnute oci, biely povlak v ustnej dutine, zapal nosovych dutin, znizena imunita

Casty problem pri strave zalozenej len na semenach. Prevencia: pravidelne podavanie mrkvy, batatov, tmavej zeleniny. U pionusov obzvlast dolezite.

Obezita a hepaticka lipidoza
stredná

Príznaky: Nadmerná hmotnost, zvacšena pecen, tazke dychanie, znizena aktivita

Casty problem vsetkych pionusov v zajati. Prevencia: peletova strava, obmedzenie tucnych semien, dostatok pohybu vo voliere.

Prevencia Amazonik horny je v zajati extremne nachylny na aspergilozu -- toto plesnove ochorenie zabilo takmer vsetky mladata v jedinom uspesnom chovnom programe v USA. Klucova je prevencia: suche, dobre vetrane prostredie s minimalnou vlhkostou podstielky. Stres je druhy hlavny faktor -- tento nervozny druh potrebuje stabilne, tiche prostredie bez rušivych zmien. Preventivna veterinarna prehliadka u specializovaneho vtacieho veterinara minimalne 2x rocne je nevyhnutna.

Zaujímavosti

1

Amazonik horny je pravdepodobne najvzacnejsi pionus v aviku lture -- na celom svete existuje v zajati len niekolko jedincov, hlavne v Loro Parque na Tenerife.

2

Anglicky je prezyvany "Restless Parrot" (nekludny papagaj) kvoli svojej nervoznej a plachej povahe, ktora ho odlisuje od pokojnejsich pionusov.

3

Zivy sa vo vyskach 1 400 az 3 300 m n. m. v andskych hmlovych lesoch -- je to pionus s najvyssie polozenym biotopom spomedzi vsetkych druhov rodu.

4

Takmer vsetky mladata odchovane v chovnom programe Pionus Breeders Association v Kalifornii podlahli aspergiloze, co dramaticky komplikovalo zachranu druhu.

5

Ma dva poddruhy: P. t. tumultuosus (Peru, Bolivia) a P. t. seniloides (Venezuela, Kolumbia, Ekvador), ktore sa lisia sfarbenim hlavy.

6

Latinské meno "tumultuosus" znamena "burlivy" alebo "nekludny", co presne vystihuje jeho nervoznu povahu v zajati.

Taxonomická klasifikácia

Risa Animalia
Kmen Chordata
Trieda Aves
Rad Psittaciformes
Celad Psittacidae
Rod Pionus
Druh P. tumultuosus

? Často kladené otázky

Nie, rozhodne nie. Amazonik horny je jeden z najvzacnejsich papagajov v zajati a nie je vhodny ako domaci mazlicek. Je extremne plachy, nervozny a tazko sa ococuje. Tento druh patri do specializovanych chovnych programov na zachovanie druhu.

Amazonik horny je prakticky nedostupny na trhu. V Europe aj v USA je ho takmer nemozne zakupit. Na celom svete existuje v zajati len niekolko jedincov. Ak by sa objavil, cena by presahla 3 000 EUR, no legalna ponuka je extremne nepravdepodobna.

Kombinacia viacerych faktorov: nervozna povaha, ktora komplikuje chov; extremna nachylnost mladat na aspergilozu; zivot vo vysokohorskych andskych lesoch, ktore je tazke simulovat v zajati; a historicky maly pocet importovanych jedincov. Chovny program v Kalifornii prisiel o takmer vsetky mladata kvoli aspergiloze.

Pionus seniloides bol povodne poddruhom P. tumultuosus, no dnes je casto uznany ako samostatny druh. P. tumultuosus ma tmavocervene az slivkove temeno, zatial co P. seniloides ma bielkaste temeno s ruzovym nadychom. P. seniloides sa vyskytuje severnejsie (Venezuela, Kolumbia, Ekuador).

Nie, prakticky vobec. Amazonik horny je najslabsi hovorca spomedzi vsetkych pionusov. V zajati sa prakticky nenauci ludsku rec. Ak hladáte hovoriaceho pionusa, zvazte amazonika ciernoslucheho alebo modrozeleneho.

Vyskytuje sa v andskych hmlovych lesoch Peru a Bolivie vo vyskach 1 400 az 3 300 m n. m. Obýva subtropicke a temperátne zonalne lesy, hmlove lesy s bambusovymi zarastami a otvorene plochy so stromami. Populacia je klesajuca kvoli odlesnovaniu.

 Mapa výskytu

Pionus tumultuosus - mapa vyskytu
Krajina pôvodu: Venezuela, Bolívia, Kolumbia, Peru a Ekvádor.

 Videá

Video
Video

 Cudzie názvy

Anglicky:   Speckle-faced Parrot , Cesky:   amazónek růžovohlavý , Nemecky:   Purpurstirnpapagei , Dánsky:   Blommehovedet Pionus , Španielsky:   Loro tumultuoso , Fínsky:   luumupääaratti , Francúzsky:   Pione pailletée , Islandsky:   Speckle-faced Parrot , Taliansky:   Pappagallo marezzato , Japonsky:   baragashirainko , Japonsky:   バラガシラインコ , Holandsky:   Pruimkopmargrietje , Nórsky:   Parykkpapegøye , Polsky:   piona sliwoglowa , Portugalsky:   Curica-de-cara-manchada , Portugalsky (Brazília):   Speckle-faced Parrot , Rusky:   Сливоголовый красногузый попугай , Slovensky:   amazoňan hôrny , Švédsky:   plommonhuvad papegoja , Cínsky:   紫冠鹦哥