Amazónik krátkochvostý - Graydiscalus brachynus

Graydiscalus — Amazóniky

Amazónik krátkochvostý

Graydiscalus brachynus

Dĺžka 24 cm
Váha 188-233 gramov
Dožitie Údaj nie je k dispozícii

Opis druhu

Opis druhu:
Celkovo je zelený, na spodnej časti tela bledí. Ručné letky a krovky má tmavo zelené, lakťová letky, veľké krovky krídelné a krovky ramenné sú žltozeleno lemované. Okraj krídla má tmavo červený, chvost zelený, na krajoch žltkasto zelený a pri koreni vínovo červený. Zobák má zelenkavo sivý, oko červené, nôžky sivé.
Dĺžka:
24 cm
Váha:
188-233 gramov
Vek dožitia:
Údaj nie je k dispozícii
Opis mladých jedincov :
Sfarbený rovnako ako dospelý ale chýba červená na koreni chvosta.
Poddruhy:
Nemá

Chov v zajatí:
Vzácny
Minimálna dĺžka voliéry:
2 metre
Hniezdna búdka:
20,3 cm x 20,3 cm x 40,6 cm
Minimálna požadovaná teplota pre chov:
N/a
Veľkosť krúžku:
N/a

Čas párenia:
September
Veľkosť znášky:
3 až 4 vajíčka
Doba inkubácie:
24 až 25 dní
Čas do opustenia hniezda:
N/a
Hmotnosť pri narodení:
N/a
Čas do dosiahnutia pohlavnej dospelosti:
N/a

Biotop:
Nížinný tropický prales.
Spôsob života:
Sociálne vtáky mimo obdobia rozmnožovania.
Stav ohrozenia:
Žiadne ohrozenie. Stav populácie nie je známy.
CITES medzinárodný:
CITES II

🔊
Hlučnosť
4/5
🤝
Priľnavosť
2/5
Aktivita
4/5
🗣️
Reč
1/5

Výživa

45% 25% 15% 10% STRAVA zloženie
Ovocie a bobule 45%
Semena 25%
Kvety a puky 15%
Listy a vyhanky 10%
Pelety a zmes 5%

Odporúčané potraviny

  • Kvalitna zmes pre stredne velke papagaje (Versele-Laga Prestige Amazon Parrot, ZuPreem Natural M) — zaklad dennej stravy
  • Cerstve ovocie — banana, jablka, hrusky, mango, papaja, figy; hlavna zlozka prirodzenej stravy, podavat denne
  • Bobule — cucoriedky, ostruziny, maliny; bohatstve na antioxidanty a vitamin C
  • Listova zelenina — spenat, mangold, brokolica, pupava; zdroj vitaminov A a K
  • Klicene semena (slnecnica, proso, mungo) — zvysena biologicka hodnota, idealne v hniezdnom obdobi
  • Kukurica cukrova v mliecnej zrelosti — oblubeny pochutka, zdroj sacharidov a karotenoidov
  • Vajcova zmes s mrkvovou struhankou — esencialny zdroj bielkovin pri odchove mladat
  • Sepiova kost a mineralny kamen — nevyhnutny zdroj vapnika, stale k dispozicii v klietke
  • Cerstve konariky ovocnych stromov (jablone, hrusky, vrbove) — na ohryzanie a obrusenie zobaka
  • Kvety jedlych rastlin (ibistek, nechtik) — v divocine bezna zlozka stravy, zdroj vitaminu C

Zakázané potraviny

  • Avokado — obsahuje persin, smrtelne toxicky glykozid pre vsetky papagaje
  • Cokolada a kakao — teobromin sposobuje srdcove arytmie a smrt aj v malom mnozstve
  • Cibula a cesnak — tiosulfaty poskodzuju cervene krvinky, sposobuju hemolyticku anemiu
  • Jadierka jablk, ceresni, marhul — obsahuju amygdalin, ktory sa stiepi na kyanovodík
  • Sol a slane pochutky — oblicky vtakov nedokazu spracovat nadbytok sodia, riziko otravy
  • Kofeinove napoje (kava, caj, energeticke napoje) — kofein sposobuje tachykardiu a moze byt fatalny
  • Alkohol — extremne rychla metabolizacia, aj minimalne mnozstvo poskodzuje pecen a mozog
  • Surove strukoviny (fazula, sosovica) — obsahuju hemaglutiníny, toxicke bez tepelnej upravy
Tip od odborníka Amazonik kratkochvosty je prevazne plodozravec — v divocine sa zivi ovocim, semenami, kvetmi a pukmi v korunach stromov pozdlz amazonskych riek. V zajati by ovocie a zelenina mali tvorit minimalne 40-50 % stravy. Na rozdiel od mnohy amazonanov, tento druh je citlivy pocas aklimatizacie a vyzaduje doplnenie vitaminu C. Je dolezite poskytovat pestru stravu s dostatkom cerstvych plodov a pravidelne menit sortiment ovocia, aby sa simuloval jeho prirodzeny jedalnícek z tropickeho pralesa.

Správanie a komunikácia

4 Hlučnosť 2 Priľnavosť 4 Aktivita 1 Reč 2.8
4/5 Tichý Hlučný
Hlučnosť
Velmi hlucny druh — povazovany za jedneho z najhlucnejsich papagajov amazonskej panvy. Hlas je prenikavy a pocutelny na velku vzdialenost, najhlasnejsi rano a vecer.
2/5 Nezávislý Priľnavý
Priľnavosť
V zajati je sprvu plachy a ostrazity. Po ziskani dovery toleruje pritomnost cloveka, ale aktivne mazlenie nevyhladava. Rucne odchovane mladata su podstatne privetivejsie.
4/5 Pokojný Aktívny
Aktivita
Velmi aktivny — v divocine lieta vo velkych krdloch az do 50 jedincov. V zajati vyzaduje priestrannu volieru s moznostou lietania a mnozstvo konarov na lezenie.
1/5 Žiadna Výborná
Reč
Nepatri medzi hovoriace druhy. V zajati sa nenaúci slova ani imitaciu reci. Vydava hlavne hlasne prenikavy krik a piskanie.

Hlasový prejav a reč

4/5 hlasitosť

Amazonik kratkochvosty patri medzi najhlucnejsich papagajov amazonskej panvy. Jeho hlas je prenikavy, hlboky a pocutelny na velku vzdialenost. Najhlasnejsi je za svitania a pri zapade slnka, ked krdlé komunikuju pocas preletu na nocoviste. Pocas dna je relativne tichsi, ale pri vzruseni dokaze vydat velmi silne zvuky.

Dokáže hovoriť? Nepatri medzi hovoriace druhy papagajov. V zajati sa nenaúci imitovat ludsku rec. Ak hladate hovoriaceho papagaja, zvazite zaka siveho, amazonana alebo alexandru.

Typické zvuky

  • Hlasne prenikavy "kreeee" — kontaktne volanie v krdle pocas letu
  • Opakovane "kra-kra-kra" — alarm a varovanie pred nebezpecenstvom
  • Hlboke chrcive zvuky — komunikacia v pare pocas hniezdenia
  • Tiche mumlanie a jemne piskanie — spokojnost, cistenie peria, odpocivanie

Sezónny kalendár

Jan Feb Mar Apr Máj Jún Júl Aug Sep Okt Nov Dec ROČNÝ cyklus
Hniezdenie (sept-dec)
Odchov mladat (okt-feb)
Pelichanie (mar-maj)

Prostredie a požiadavky

Priestor
Voliera min. 3 x 1,5 x 2 m pre par
Aktivny letec — mala klietka je neprijatelna
Teplota
20-30 °C
Minimalna teplota 15 °C, tropicky druh citlivy na chlad
Vlhkost
60-80 %
Vyzaduje vysoku vlhkost — pochádza z amazonskej niziny
Svetlo
12 hodin denne
Rovnikovy druh — rovnomerny svetelny cyklus cely rok
Hniezdenie
Dutiny stromov / budka 20 x 20 x 41 cm
Hniezdi v dutinych stromov v nizinnom pralese
Spolocnost
Pary alebo male skupiny
Socialny druh — v divocine zije v krdloch 10-50 jedincov

Rozmnožovací cyklus

Znaska
3-4 vajicka

Vajicka biele, kladene v intervaloch 1-2 dní do dutiny stromu alebo hniezdnej budky. Cas párenia je zväcsa september.

Inkubacia
24-25 dní

Inkubuje prevazne samica. Samec ju pravidelne krmí pocas celého obdobia inkubacie.

Liahnutie
Den 24-25

Mladata sa liahnu slepe a nahe, pokryte jemnym bielym paperím.

Mlada v hniezde
Niekolko tyzdnov

Obaja rodicia krmia mladata. Mlady jedinci nemaju cervenu farbu na koreni chvosta, ktora sa objavi az u dospelych vtakov.

Osamostatnenie
2-3 tyzdne po opusteni hniezda

Mladata sa este niekolko tyzdnov zdrziavaju v blizkosti rodicov a ucia sa samostatne zrat.

Ochočenie a kontakt

Narocne Trvanie: 8-16 tyzdnov

Amazonik kratkochvosty je sprvu velmi plachy a stresuje sa pri kontakte s clovekom. V zajati vsak pomerne rychlo ziskava doveru voci osetrujucemu personalu a stava sa menej placnym. Rucne odchovane mladata su vyrazne privetivejsie, ale tento druh vo vseobecnosti nie je vhodny ako rucny domaci mazlicek.

1
Adaptacia

Prvych 2-3 tyzdnov nechajte vtaka uplne v pokoji. Hovorte nanho tichym hlasom, ale nepriblizujte sa prilis. Voliera by mala byt v pokojnom prostredi daleko od hluku a nahlych pohybov.

2
Blízkost

Postupne sa priblizujte k voliere. Ponukajte oblubene ovocie (mango, figy, banana) cez mriezku. Nepohybujte rukou, kym si nezacne brat jedlo.

3
Ruka vo voliere

Ked berie ovocie cez mriezku, pomaly ponuknite jedlo z dlane vnutri voliery. Tento krok moze trvat niekolko tyzdnov. Nikdy ho nenutte do kontaktu.

4
Kontakt

Ked berie jedlo z ruky, skuste jemne priblizit prst k hrudniku. Odmena kúskom ovocia. U tohto druhu neoakavajte rovnaku uroven krotkosti ako u amazonanov alebo ar.

Porovnanie s podobnými druhmi

POROVNANIE DĹŽKY (cm) Am. kratkochvosty 24 cm Am. ciernosluch. 28 cm Am. modrozeleny 29 cm Korela chochlata 30-33 cm
Am. kratkochvosty Am. ciernosluch. Am. modrozeleny Korela chochlata
Dĺžka24 cm28 cm29 cm30-33 cm
Váha188-233 g200-260 g230-260 g80-120 g
Dožitie20-30 r.25-40 r.25-40 r.15-25 r.
Hlučnosť●●●●○●●●○○●●○○○●●●○○
Stav IUCNNedostupny300-600 €200-450 €30-80 €
PovahaHlucny, socialny, krdlovyPokojny, tichy, nezavislyTichy, oddany, pokojnyPriatelska, maznava, piskava
AreálExtremne vzacny — prakticky nedostupny v EuropeVzacny — specializovani chovatelia v EuropeDostupny — najcastejsi Pionus v EuropeVelmi bezna — jeden z najpopularnejsich papagajov

Choroby a prevencia

Stresova imunosupresia
vysoká

Príznaky: Apatia, nafuknute perie, strata chuti do jedla, narastanie sekundarnych infekcii

Najcastejsi problem u novo dovezanych jedincov. Amazonik kratkochvosty je obzvlast citlivy pocas aklimatizacie. Prevencia: minimalizacia stresu, pokojne prostredie, postupna adaptacia.

Aspergiloza
vysoká

Príznaky: Tazke dychanie, vytok z nosa, strata chuti do jedla, apatia

Plesnova infekcia dychacich ciest. Tropicke druhy su obzvlast nachylne pri nedostatocnej ventilacii. Prevencia: vetranie, ciata podstielka, spravna vlhkost.

Psitakoza (chlamydioza)
vysoká

Príznaky: Vytok z oci a nosa, hnacka, nafuknute perie, ospanlivost

Prenosne na cloveka! Liecitelne antibiotikami (doxycyklin). Povinne hlasenie veterinarovi.

PBFD (zobakova choroba)
vysoká

Príznaky: Vypadavanie peria, deformacie zobaka a pazurov, strata hmotnosti

Nevyliecitelne virusove ochorenie. Prevencia: testovanie novych vtakov pred zaradenim do chovu, karantena min. 30 dní.

Nedostatok vitaminu C
stredná

Príznaky: Oslabenie, krvacanie dasien, spomalene hojenie, znizena imunita

Tento druh vyzaduje doplnenie vitaminu C v strave. V divocine ho ziskava z cerstvych plodov a kvetov. V zajati suplementujte ovocim bohatym na vitamin C.

Podchladenie
stredná

Príznaky: Apatia, nafuknute perie, trasenie, znizena aktivita

Tropicky druh citlivy na teploty pod 15 °C. Prevencia: vykurovanie voliery v zime, vhodny pristresok, ziadne prievany.

Prevencia Preventivna veterinarna prehliadka 1x rocne je zaklad zdraveho chovu. Amazonik kratkochvosty je obzvlast citlivy pocas aklimatizacie — novy vtak by mal byt v karantene minimalne 30 dní a navstivit vtacieho veterinara do 48 hodin od nadobudnutia. Zabezpecte vysoku vlhkost (60-80 %), stabilnu teplotu nad 15 °C a stravu bohatu na vitamin C.

Zaujímavosti

1

Amazonik kratkochvosty je jediny druh rodu Graydidascalus — rod je monotypicky, co znamena, ze nema ziadnych blizkych pribuznych.

2

Druh opisal nemecky zoolog Heinrich Kuhl v roku 1820 v diele Conspectus Psittacorum, publikovanom v Nova Acta Academiae Caesareae Leopoldino-Carolinae.

3

Zije vylucne pozdlz brehovych lesov velkych amazonskych riek — jeho areal je tesne viazany na zaplavovane nizinne pralesy (várzea) a riecne ostrovy.

4

V divocine letieva vo velkych krdloch az do 50 jedincov, pricom je povazovany za jedneho z najhlucnejsich papagajov celeho amazonského regiónu.

5

Cytotaxonomicke studie preukázali chromozomálnu podobnost s rodom Pionus, co naznacuje, ze Graydidascalus je evolucne blizkym pribuznym amazonikov rodu Pionus.

6

Nazov rodu Graydidascalus je poctou anglickemu zoológovi Johnovi Edwardovi Grayovi — "didascalus" pochádza z gréckeho slova pre ucitela.

Taxonomická klasifikácia

Risa Animalia
Kmen Chordata
Trieda Aves
Rad Psittaciformes
Celad Psittacidae
Podcelad Arinae
Rod Graydidascalus
Druh G. brachyurus

? Často kladené otázky

Nie, tento druh nie je vhodny ako domaci mazlicek. Je extremne vzacny v zajati, velmi hlucny a vyzaduje specificke podmienky (vysoka vlhkost, velky priestor, tropicke teploty). Je urceny pre skusenych odbornikov a zoologicke zahrady.

Nie, nepatri medzi hovoriace druhy. Nevie imitovat ludsku rec. Ak hladate hovoriaceho papagaja, zvazite zaka siveho, amazonana alebo alexandrovho papagaja.

Na europskom trhu je prakticky nedostupny. V Juznej Amerike sa ojedinele objavi u specializovanych chovatelov, ale cena moze presahovat 1 000-2 000 € za par. Akykolvek medzinarodny obchod podlieha prisnym CITES II regulaciam.

Velmi hlucny — patri medzi najhlucnejsie papagaje amazonskej panvy. Jeho prenikavy krik je pocutelny na stovky metrov. Je absolutne nevhodny do bytovej zastavby.

Zije pozdlz brehovych lesov velkych amazonskych riek v Brazilii, Kolumbii, Ekvadore, Peru a Bolivii. Je viazany na nizinne tropicke pralesy, zaplavovane lesy (várzea) a riecne ostrovy, do nadmorskej vysky asi 400 m.

IUCN ho hodnotí ako LC (Least Concern — najmenej ohrozeny), ale jeho populacia ma klesajuci trend. Hlavnymi hrozbami su odlesnovanie amazonskych brehovych lesov a nelegálny odchyt. Je chraneny podla CITES II.

 Mapa výskytu

Graydiscalus brachynus - mapa vyskytu
Krajina pôvodu: Ekvádor, Peru, Brazília

 Videá

Video