Kakadu prilbový - Callocephalon fimbriatum

Cacatua — Kakadu

Kakadu prilbový

Callocephalon fimbriatum

Dĺžka 33-35 cm
Váha 240-330 gramov
Dožitie 60 rokov

Opis druhu

Opis druhu:
Samec je šedý so svetlým lemovaním, chocholík, hlavu, strany hlavy, tvár a tylo má žiarivo červené. Spodnú stranu brucha, spodné chvostové krovky majú oranžovo žlté lemovanie. Vonkajšie krídelné krovky sú tmavo zelenej farby. Chvostové perá sú tmavo šedé. Zobák je rohový, dúhovka tmavo hnedá, nohy sú šedej farby. Samica má chocholík a hlavu šedú, horné partie a chvostové perá sú pri koreni šedobiele s širším oranžovým a zelenožlutým lemovaním.
Dĺžka:
33-35 cm
Váha:
240-330 gramov
Vek dožitia:
60 rokov
Opis mladých jedincov :
Rovnaký výzor ako v samica, ale s väčším červeným hrebeňom u mladých samcov a tmavo šedým hrebeňom u samice; hrebeň kratší s menším počtom vlákien.

Chov v zajatí:
Neobvyklý
Minimálna dĺžka voliéry:
4,5 m
Hniezdna búdka:
1 m
Minimálna požadovaná teplota pre chov:
n/a
Veľkosť krúžku:
n/a

Čas párenia:
Október-január
Veľkosť znášky:
2 až 3 vajíčka
Doba inkubácie:
28-30 dní, zaznamenané do 25 dní.
Čas do opustenia hniezda:
8 týždňov
Hmotnosť pri narodení:
n/a
Čas do dosiahnutia pohlavnej dospelosti:
n/a

Biotop:
Biotopom tohto druhu sú pahorkovité lesné porasty aj nížiny siahajúce až k pobrežiu. Do nadmorskej výšky 2000 m n.m..
Spôsob života:
Hniezdia v kmeňoch stromových papradí a odumretých eukalyptov v okolí vodných zdrojov. Samica znáša zvyčajne 2-3 vajíčka. Inkubujú obaja rodičia 24 dní. Mláďatá opúšťajú hniezdo za 8 týždňov. Živí sa plodmi eukalyptov (Eucalyptus pauciflora, Eucalyptus cinerea, Eucalyptus macrorrhyncha), akácií (Acacia armata, Acacia dealbata) ai. Navštevuje tiež parky a záhrady, kde vyhľadáva rôzne plody. Ţivočišnou zloţku potravy tvorí larvy a hmyz (Artheraea eucalypti). Konzumujú tiež orechy, bobuľoviny, plody, zelenú potravu, mladé výhonky rôznych drevín. Kakadu prilbový je odolný druh, lebo v horách kde sa vyskytuje sa denné teploty pohybujú okolo bodu mrazu, v noci klesajú až na - 10 ° C.
Stav ohrozenia:
Neohrozený. Populácia cez 20.000. Problémom je strata biotopu.
CITES medzinárodný:
CITES II
CITES EU:
CITES B

🔊
Hlučnosť
2/5
🤝
Priľnavosť
2/5
Aktivita
3/5
🗣️
Reč
1/5
💎
Zriedkavosť
4/5

Výživa

35% 25% 15% 10% 10% STRAVA zloženie
Semena eukalyptov a akacii 35%
Bobule a plody 25%
Orechy a struky 15%
Hmyz a larvy 10%
Pupence a mlade vyhonky 10%
Nektar a kvetny pel 5%

Odporúčané potraviny

  • Semena eukalyptov (Eucalyptus pauciflora, E. cinerea, E. macrorrhyncha) -- zakladna zlozka stravy v divocine
  • Semena akacii (Acacia dealbata, A. armata) -- druha najdolezitejsia zlozka prirodzeneho jedalnička
  • Bobule hlohu (Crataegus) -- obľubena potravina v mestskych parkoch a zahradach
  • Bobule Pyracantha a Cotoneaster -- ochotne vyhladavane v suburbanych oblastiach
  • Jablka, hrusky, cesne -- cerstvo ovocie, podavat denne v malom mnozstve
  • Vlaske orechy, arašidy, pinove orechy -- kaloricky doplnok, podavat umiernene
  • Kukurica cukrova v mliečnej zrelosti -- obľubena pochutka, zdroj sacharidov
  • Hmyz a larvy (Artheraea eucalypti) -- prirodzeny bielkovinovy doplnok, dolezity v obdobi hniezdenia
  • Klicene semena (slnecnica, pšenica) -- zvysena biologicka hodnota, idealne v reprodukcnom obdobi
  • Sepiova kost a mineralny kamen -- zdroj vapnika, nevyhnutny pre samice pred znaškou

Zakázané potraviny

  • Avokado -- obsahuje persin, smrteľne toxicky glykozid pre vsetky papagaje
  • Čokolada a kakao -- teobromin sposobuje srdcove arytmie a smrt aj v malom mnozstve
  • Cibula a cesnak -- tiosulfaty poskodzuju cervene krvinky, sposobuju hemolyticku anemiu
  • Jadierka jabĺk, cesien, marhul -- obsahuju amygdalin, ktory sa stiepi na kyanovodik
  • Sol a slane pochutky -- oblicky vtakov nedokazu spracovat nadbytok sodika
  • Kofeinove napoje (kava, caj, energeticke napoje) -- kofein sposobuje tachykardiu a moze byt fatalny
  • Alkohol -- extremne rychla metabolizacia, aj minimalne mnozstvo poskodzuje pecen a mozog
  • Surove strukoviny (fazuľa, sosovica) -- obsahuju hemaglutiníny, toxicke bez tepelnej upravy
Tip od odborníka Kakadu prilbovy sa v divocine zivi prevazne semenami eukalyptov, akacii a bobulami. V suburbanych oblastiach Australie sa naucil vyuzivat introdukovane druhy ako hloh a Pyracantha. V zajati je dolezite simulovat tuto rozmanitu stravu -- zakladom je kvalitna kakaduova zmes doplnena o cerstvo ovocie, bobule, orechy a hmyz. Tento druh je naroeny na stravu a v zajati casto trpi nedostatkom rozmanitosti.

Správanie a komunikácia

2 Hlučnosť 2 Priľnavosť 3 Aktivita 1 Reč 4 Zriedkavosť 2.4
2/5 Tichý Hlučný
Hlučnosť
Najtichsi zo vsetkych kakadu -- jeho hlas je skripave, chrcive volanie, ale je vyrazne tichsi a menej caste nez u inych druhov kakadu. V porovnani s kakaduom zlotochochlatym alebo moluckym je prakticky tichy.
2/5 Nezávislý Priľnavý
Priľnavosť
Placchy a rezervovany druh, ktory si nevytvara silne putá k cloveku. Aj rucne odchovane jedince su skorsie nezavisle nez maznavy. Toleruje pritomnost cloveka, ale aktivne mazlenie nevyhladava.
3/5 Pokojný Aktívny
Aktivita
Stredne aktivny druh -- v divocine presuje medzi horskymi a nizinnymi oblasťami podla sezony. V zajati potrebuje priestrannu volieru s mnozstvom konárov na lezenie a hryzenie.
1/5 Žiadna Výborná
Reč
Nepatri medzi hovoriace druhy. Ojedinele sa ruane odchovane mlada nauci jednoduchy zvuk, ale ludsku rec nenapodobuje.

Hlasový prejav a reč

2/5 hlasitosť

Kakadu prilbovy je najtichsim druhom kakadu. Jeho hlas je charakteristicky -- skripave, chrcive volanie pripominajuce škripanie dveri, uplne odlisne od prenikavych krikov inych kakadu. Hlasnejsie sa ozyva len pri lete alebo varovani pred nebezpecenstvom.

Dokáže hovoriť? Nepatri medzi hovoriace druhy. Žiadne spolahlivy zaznamy o napodobnovaní ludskej reci. Ak hladate hovoriaceho papagaja, zvážte žaka siveho alebo amazonana.

Typické zvuky

  • Skripave chrčive volanie -- hlavny kontaktny hlas, pripomina škripanie dverí
  • Tiche vrzganie -- spokojenost, pri hladaní potravy v korunach stromov
  • Ostrejsie pisknutie -- varovny signal pri ohrození
  • Serie krátkych piskotov -- komunikacia medzi partnermi pocas letu

Sezónny kalendár

Jan Feb Mar Apr Máj Jún Júl Aug Sep Okt Nov Dec ROČNÝ cyklus
Hniezdenie (okt-jan)
Odchov mladat (dec-mar)
Pelichanie (mar-maj)
Presun z hor do nizin (mar-maj)

Populačný trend

80k 60k 40k 20k 0 80k 60k 40k 25k 20k 1990 2000 2010 2020 2025

Populacia kakadu prilboveho klesla o priblizne 69 % za posledne tri generacie. V roku 2022 bol druh zaradeny medzi ohrozene (Endangered) podla australskeho EPBC Act aj IUCN Red List. Hlavnou pricinou upadku je strata biotopu (poziary 2019-2020), urbanizacia a zmena klimy.

~25 300
Dospele jedince (odhad)
-69 %
Pokles za 3 generacie
EN
IUCN status (od 2022)
CITES II
CITES zaradenie

Prostredie a požiadavky

Priestor
Juhovychodna Australia (NSW, ACT, Victoria)
Horske a pahorkovite lesy do 2000 m n.m.
Teplota
-10 az 35 °C
Extremne odolny voci chladu -- v horach denne teploty okolo bodu mrazu
Vlhkost
40-80 %
Prisposobeny roznym podmienkam od suchych lesov po vlhke horske oblasti
Svetlo
Denny druh
Aktivny pocas dna, rano a vecer najaktivnejsi pri hladani potravy
Hniezdenie
Dutiny v eukalyptoch
Hniezdi aj v stromovych papratiach a odumretych stromoch
Spolocnost
Pary alebo male skupiny
Monogamne pary, mimo hniezdenie v malych kŕdľoch do 30 jedincov

Rozmnožovací cyklus

Znaška
2-3 vajicka

Samica znasa 2-3 biele vajicka do dutiny stromu. Dutiny su casto vo vysokych eukalyptoch v blizkosti vodnych zdrojov.

Inkubacia
28-30 dni

Inkubuju obaja rodicia, co je u kakadu neobvykle. Zaznamenana aj kratsia inkubacia okolo 25 dni.

Liahnutie
Den 25-30

Mladata sa liahnu pokryte žltym paperim. Krmi ich obaja rodicia.

Mlada v hniezde
7-8 tyzdnov

Mladata opustaju hniezdo po 7-8 tyždnoch. Rodicia ich este niekolko tyzdnov prikrmuju.

Osamostatnenie
3-4 mesiace

Mladata sa zdrzuju v blizkosti rodicov este niekolko mesiacov. Pohlavnu dospelosť dosiahnu v 3-4 rokoch.

Ochočenie a kontakt

Narocne Trvanie: 6-12 tyzdnov

Kakadu prilbovy je placchy a nezavisly druh. Aj rucne odchovane jedince su menej kontaktne nez ine kakadu. V zoo a zachrannych staniciach toleruju cloveka, ale nevyhladavaju fyzicky kontakt. Ochocovanie vyzaduje mimoriadnu trpezlivost.

1
Adaptacia

Prvych 7-14 dni minimalizujte kontakt. Hovorte tichym hlasom na urovni voliery. Kakadu prilbovy je citlivy na stres.

2
Ponuka potravy

Ponukajte obľubene pochutky (orechy, bobule hlohu) cez mriezku. Nepohybujte rukou, kym si nezacne brat jedlo.

3
Blizky kontakt

Až po tyzdnoch, ked berie jedlo z ruky, skuste jemne priblizit ruku. Nikdy ho nenútte -- tento druh nereaguje dobre na natlak.

4
Dolezite upozornenie

Kakadu prilbovy nie je typicky mazlavy papagaj. Aj pri uspesnom ochoceni zostane skor nezavisly nez priľnavý. Rešpektujte jeho povahu.

Porovnanie s podobnými druhmi

POROVNANIE DĹŽKY (cm) Kakadu prilbovy 33-35 cm Kakadu ruzovy 35-36 cm Kakadu Goffinov 31-32 cm Korela chochlata 30-33 cm
Kakadu prilbovy Kakadu ruzovy Kakadu Goffinov Korela chochlata
Dĺžka33-35 cm35-36 cm31-32 cm30-33 cm
Váha240-330 g270-350 g250-300 g80-120 g
Dožitieaz 60 r.40-70 r.30-40 r.15-25 r.
Hlučnosť●●○○○●●●○○●●●○○●●●○○
Stav IUCNNedostupny v EU500-1 200 EUR800-1 500 EUR30-80 EUR
PovahaTichy, placchy, nezavislyHravy, spolocensky, inteligentnyZvedavy, energicky, priľnavýPriateľská, maznava, piskava
AreálEN -- ohrozeny, nedostupnyLC -- bezne dostupnyNT -- dostupny u chovatelovLC -- jeden z najpopulárnejsich papagajov

Choroby a prevencia

PBFD (zobakova choroba)
vysoká

Príznaky: Vypadavanie peria, deformacie zobaka a pazurov, strata hmotnosti

Nevylieciteľné vírusové ochorenie. Zavazny problem v divokych populaciach kakadu prilboveho. Prevencia: testovanie novych vtakov.

Aspergil6za
vysoká

Príznaky: Tažke dychanie, vytok z nosa, strata chuti do jedla, apatia

Plesňová infekcia dychacich ciest. Kakadu prilbový je nachylny kvoli horskemu biotopu s vysokou vlhkostou. Prevencia: suche a vetrane prostredie.

Psitakoza (chlamydióza)
vysoká

Príznaky: Vytok z oci a nosa, hnacka, nafuknute perie, ospanlivost

Prenosne na cloveka! Liecitelne antibiotikami (doxycyklin). Povinne hlasenie veterinarovi.

Strata biotopu (hlavne ohrozenie)
vysoká

Príznaky: Znizenie populacie, nedostatok hniezdnych dutin

Lesne poziary 2019-2020 znicili velku cast biotopu. Odlesnovanie a urbanizacia znizuju pocet vhodnych hniezdnych stromov.

Klimaticka zmena
stredná

Príznaky: Posun arealu, teplotny stres, zmena dostupnosti potravy

Narastajuce sucho a horuce vlny v juhovychodnej Australii nepriaznivo ovplyvnuju horske biotopy tohto druhu.

Predacia introdukovanymi druhmi
stredná

Príznaky: Predacia vajicok a mlad at v hniezdach

Potkany, macky a líšky ohrozuju hniezda. Problem je najvyraznejsi v suburbanych oblastiach.

Prevencia Kakadu prilbovy je v divocine ohrozeny kombinaciou faktorov -- strata biotopu, lesne poziary, klimaticka zmena a PBFD virus. V zajati (zoo, zachranne stanice) je klúčová prevencia PBFD testovanim, kvalitna strava a priestranne podmienky napodobňujuce horskylesny biotop.

Zaujímavosti

1

Kakadu prilbovy je jediny druh v rode Callocephalon -- nema žiadneho blizkeho pribuzneho medzi zijucimi druhmi.

2

Samce maju ziarivo cerveny chochol a hlavu, samice su cele sede -- je to jeden z mala kakadu s takym výraznym pohlavnym dimorfizmom.

3

V horach juhovychodnej Australie znasa teploty az do -10 °C, co z neho robi jedneho z najmrazuvzdornejsich papagajov na svete.

4

Na rozdiel od vacsiny kakadu, inkubuju vajicka obaja rodicia -- u iných kakadu sedi na vajciach prevazne samica.

5

Jeho meno "gang-gang" pochádza z jazyka povodnych obyvatelov Australie (Aboriginal) a napodobňuje zvuk, ktory vtak vydava.

6

V roku 2022 bol preradeny z "Least Concern" na "Endangered" -- jeden z najrychlejsich statusovych presunov u australskych vtakov.

7

Poziary Black Summer (2019-2020) znicili odhadovane 20-30 % jeho biotopu a urýchlili pokles populacie.

Taxonomická klasifikácia

Risa Animalia
Kmen Chordata
Trieda Aves
Rad Psittaciformes
Celad Cacatuidae
Rod Callocephalon
Druh C. fimbriatum

? Často kladené otázky

Ano, od marca 2022 je klasifikovany ako ohrozeny (Endangered) podla australskeho EPBC Act aj IUCN Red List. Populacia klesla o priblizne 69 % za posledne tri generacie, hlavne kvoli strate biotopu, lesnym poziarom a klimatickej zmene.

Prakticky nie. Australia zakazuje vyvoz povodnych vtacich druhov a kakadu prilbovy je od roku 2022 ohrozeny druh. V Europe nie je legalny zdroj. Ak vas fascinuju kakadu, zvážte dostupnejsie druhy ako kakadu ruzovy alebo korelu chochlatu.

Kakadu prilbovy zije v horskych lesoch, kde sa pohybuje v malych skupinach alebo paroch. Nema potrebu hlasnych kontaktnych volani typickych pre velke kŕdle kakadu zlotochochlatych alebo moluckych. Jeho skripave, chrcive volanie je unikatne a vyznamne tiehie nez u vacsiny kakadu.

V Europe ho mozno vidiet v niektorych zoologickych zahradach -- napr. Loro Parque na Tenerife, niektore nemecke a britske zoo. V divocine ho mozete pozorovat v horskych lesoch juhovychodnej Australie, najma v okoli Canberry a v pohorí Great Dividing Range.

Velmi jednoducho -- dospely samec ma ziarivo cerveny chochol a hlavu, zatiaľ co samica ma chochol a hlavu sede. U mladych vtakov je rozlisenie tiez mozne -- mlady samec ma väcsi cerveny chochol, mlada samica ma sede sfarbenie s mensim chocholom.

V zajati sa moze dozit az 60 rokov, hoci presné udaje su obmedzene kvoli vzacnosti druhu v zajati. V divocine je predpokladana dlzka zivota 30-40 rokov.

 Mapa výskytu

Callocephalon fimbriatum - mapa vyskytu
Krajina pôvodu: Austrália

 Videá

Video
Video

 Cudzie názvy

Anglicky: ,   Gang-gang Cockatoo (fimbriatum) , Francúzsky: ,   Cacatoès à tête rouge (fimbriatum)

🔊
Hlučnosť
2/5
🤝
Priľnavosť
3/5
Aktivita
3/5
🗣️
Reč
1/5
💎
Zriedkavosť
4/5

Výživa

35% 25% 15% 10% 10% STRAVA zloženie
Semena eukalyptov a akacii 35%
Bobule a plody 25%
Orechy a struky 15%
Hmyz a larvy 10%
Pupence a mlade vyhonky 10%
Nektar a kvetny pel 5%

Odporúčané potraviny

  • Kvalitná zmes pre kakadu (Versele-Laga Prestige Premium Australian Parrot, Roudybush)
  • Semená eucalyptu a akácie — hlavná potravina v divocine, dostupne v specialnych obchodoch
  • Orechy — vlasske, lieskove, cedrovníkove (v skrupine ako enrichment)
  • Cerstve ovocie — jablka, hrusky, ceresne (bez kostiek), jarabina, sipky; 20–30 % stravy
  • Bobule — hlohu, jarabiny, sipkov, trniek; simulujú prirodzenú stravu
  • Zelenina — brokolica, mrkva, spargla, cuketa, listová zelenina; denne
  • Klicene semena — slnecnica, psenica, quinoa; vysoka biologicka hodnota
  • Vajecna zmes — bielkoviny pri hniezdení
  • Sepiova kost — vapnik, udrzba zobáka
  • Cerstvé vetvy eucalyptu a akácie — na ohryzávanie, zdroj vlákniny a enrichment

Zakázané potraviny

  • Avokado — obsahuje persin, smrtelne toxicky pre papagáje
  • Cokolada a kakao — teobromín sposobuje arytmie a smrt
  • Cibula a cesnak — tiosulfáty poskodzujú cervene krvinky
  • Jadierka jablk, ceresní, marhul — obsahuju amygdalín
  • Sol a slane pochutky — neprilezite pre oblicky vtákov
  • Kofeinove napoje — kofein je pre vtáky fatálny
  • Alkohol — poskozduje pecen a mozog
  • Surove strukoviny — toxicke bez tepelnej úpravy
Tip od odborníka Kakadu prilbovy sa v divocine ziví prevazne semenami eucalyptu, akácie a cervenym bobuliam. V zajatí je preto vhodne doplnit stravu o sipky, jarabinové bobule a cerstvé vetvicky eucalyptu na ohryzávanie. Na rozdiel od väcsích kakadu je menej naklonny k obezite, ale stále obmedzujte tukovite semená na max 15 % stravy. Granule by mali tvorit základ (50–60 %), doplnene cerstvým ovocim a zeleninou.

Správanie a komunikácia

2 Hlučnosť 3 Priľnavosť 3 Aktivita 1 Reč 4 Zriedkavosť 2.6
2/5 Tichý Hlučný
Hlučnosť
Jeden z najtichsích kakadu — ozýva sa skripavým „gang-gang" volaním, ktore nie je hlasné ani prenikavé
3/5 Nezávislý Priľnavý
Priľnavosť
Stredne spolocensky — toleruje kontakt a hliadanie, ale nie je obsesívne maznavý ako biele kakadu
3/5 Pokojný Aktívny
Aktivita
Stredne aktivny — pokojnejsi ako vacsina kakadu, preferuje lezenie a skúmanie pred divokým lietaním
1/5 Žiadna Výborná
Reč
Prakticky nehovorí — jeho skripavý hlas nie je vhodny na napodobnovanie reci. Nie je hovoriaci druh.

Hlasový prejav a reč

2/5 hlasitosť

Kakadu prilbovy je najtichsi z celej cacatuovity. Jeho charakteristicky zvuk je skripavé „gang-gang" volanie (podla ktoreho dostal anglicky nazov). Nie je prenikavý ani hlasny — pohode sa ozýva len pri komunikácii s partnerom.

Dokáže hovoriť? Nie je hovoriaci druh. Jeho skripavý hlas nie je vhodny na napodobnovanie ludskej reci. Nestane sa „hovoriacim" papagájom ani pri intenzívnom tréningu.

Typické zvuky

  • Skripavé „gang-gang" — hlavné kontaktné volanie
  • Tiché vrzanie — komunikácia v páre na blízko
  • Jemné mrumlanie — spokojnost, oddych
  • Krátke výkriknutie — varovanie

Sezónny kalendár

Jan Feb Mar Apr Máj Jún Júl Aug Sep Okt Nov Dec ROČNÝ cyklus
Hniezdenie (okt-jan)
Odchov mladat (dec-mar)
Pelichanie (mar-maj)
Presun z hor do nizin (mar-maj)

Populačný trend

80k 60k 40k 20k 0 80k 60k 40k 25k 20k 1990 2000 2010 2020 2025

Populacia kakadu prilboveho klesla o priblizne 69 % za posledne tri generacie. V roku 2022 bol druh zaradeny medzi ohrozene (Endangered) podla australskeho EPBC Act aj IUCN Red List. Hlavnou pricinou upadku je strata biotopu (poziary 2019-2020), urbanizacia a zmena klimy.

~25 300
Dospele jedince (odhad)
-69 %
Pokles za 3 generacie
EN
IUCN status (od 2022)
CITES II
CITES zaradenie

Vhodný pre teba?

Skúsenosť Pokrocily
Priestor Voliéra min. 150 × 80 × 180 cm, ideálne vonkajsia voliéra s prístreškom. Toleruje chlad lepsie ako väcsina kakadu.
Deti v domácnosti Vhodny do domacnosti so starsimi detmi — pokojný a neagresívny, ale manipuláciu nevyhladáva
Hlučnosť Vynikajúci do obytných oblastí — najtichsí z kakadu, skripavé volanie nie je rusivé pre susedov
Verdikt odborníka Kakadu prilbovy je ideálny pre chovatelov, ktorí chcú kakadu bez extremnej hlucnosti a pripútanosti bielych druhov. Je pokojny, tichý a znása chladnejsie podnebie. V zajatí je vsak extremne vzácny a prakticky nedostupny na trhu, pretoze je od roku 2022 klasifikovany ako Endangered a australská vláda prísne kontroluje export. Ak máte moznosť ho získat od registrovaného európskeho chovatela, je to vynikajúci spolocník pre pokrocilejsieho nadseneca.

Prostredie a požiadavky

Priestor
Juhovychodna Australia (NSW, ACT, Victoria)
Horske a pahorkovite lesy do 2000 m n.m.
Teplota
-10 az 35 °C
Extremne odolny voci chladu -- v horach denne teploty okolo bodu mrazu
Vlhkost
40-80 %
Prisposobeny roznym podmienkam od suchych lesov po vlhke horske oblasti
Svetlo
Denny druh
Aktivny pocas dna, rano a vecer najaktivnejsi pri hladani potravy
Hniezdenie
Dutiny v eukalyptoch
Hniezdi aj v stromovych papratiach a odumretych stromoch
Spolocnost
Pary alebo male skupiny
Monogamne pary, mimo hniezdenie v malych kŕdľoch do 30 jedincov

Rozmnožovací cyklus

Znaška
2-3 vajicka

Samica znasa 2-3 biele vajicka do dutiny stromu. Dutiny su casto vo vysokych eukalyptoch v blizkosti vodnych zdrojov.

Inkubacia
28-30 dni

Inkubuju obaja rodicia, co je u kakadu neobvykle. Zaznamenana aj kratsia inkubacia okolo 25 dni.

Liahnutie
Den 25-30

Mladata sa liahnu pokryte žltym paperim. Krmi ich obaja rodicia.

Mlada v hniezde
7-8 tyzdnov

Mladata opustaju hniezdo po 7-8 tyždnoch. Rodicia ich este niekolko tyzdnov prikrmuju.

Osamostatnenie
3-4 mesiace

Mladata sa zdrzuju v blizkosti rodicov este niekolko mesiacov. Pohlavnu dospelosť dosiahnu v 3-4 rokoch.

Ochočenie a kontakt

Stredne narocne Trvanie: 4–8 tyzdnov

Kakadu prilbovy je pokojnejsi a menej nervózny ako vacsina kakadu, ale nie je prirodzene maznavý. Rucne odchovane mlada su priateelské a tolerujú kontakt. Rodičovský odchov je plachy, ale s trpezlivostou sa prispôsobí.

1
Pokojná aklimatizácia

Prvych 5–7 dní minimalny kontakt. Hovorte na neho pokojne, nechajte ho pozorovat vasú rutinu.

2
Ponúkanie pochútok

Ponúkajte semená eucalyptu, orechy alebo bobule z dlane cez mriezku, potom priamo.

3
Jemny kontakt

Ked akceptuje jedlo z ruky, skuste jemne pohladit hlavu. Neočakávajte rovnakú reakciu ako u bielych kakadu.

4
Spolocnost na dialku

Tento druh preferuje byt nablízku, ale nie nutne v priamom fyzickom kontakte. Respektujte to.

Cena a kde kúpiť

3 000 – 6 000 EUR

Orientacna cena v EU (2024–2026). Extremne vzácny v európskych chovoch. V SR/CZ prakticky nedostupny. Austrália zakázala export.

Registrovani chovatelia v EU Velmi málo chovatelov v Europe — Nemecko, UK, Holandsko. Cakacia doba roky.
ZOO programy Niektoré europske ZOO majú chovné páry v ramci EEP — sledujte moznosti umiestnenia
Medzinárodne vtácie spolky AFA, Parrot Society UK — kontakty na registrovanych chovatelov
Vtácie burzy Prakticky nikdy na burzách — ak sa objavia, overujte legalitu dokumentov
Na čo si dať pozor Kakadu prilbovy je od roku 2022 klasifikovany ako Endangered (IUCN). Austrália zakázala export divokych aj chovnych jedincov. V EU existuje len niekolko desiatok chovnych párov. Získanie tohto druhu je extremne narocne a vyzaduje kontakty v medzinarodnej chovatelskej komunite. Vyzadujte kompletnu dokumentáciu o pôvode.

Porovnanie s podobnými druhmi

POROVNANIE DĹŽKY (cm) Kakadu prilbovy 32–37 cm Kakadu ruzovy 33–36 cm Kakadu molucky 46–52 cm Korela chocholata 30–33 cm
Kakadu prilbovy Kakadu ruzovy Kakadu molucky Korela chocholata
Dĺžka32–37 cm33–36 cm46–52 cm30–33 cm
Váha250–330 g270–350 g775–935 g80–120 g
Dožitie40–60 r.40–60 r.60–80 r.15–25 r.
Hlučnosť●●○○○●●●○○●●●●●●●●○○
Stav IUCN3 000–6 000 EUR500–1 100 EUR1 500–3 000 EUR30–80 EUR
PovahaTichý, pokojný, nezávislyHravy, energicky, spolocenskyExtremne maznavy, hlucny, pripútanyPriatelska, maznava, piskava
AreálExtrémne vzácny — takmer nedostupny v EUDostupny — najcastejsi kakadu v choveVzacny — CITES IVelmi bezna

Choroby a prevencia

PBFD (zobákova choroba)
vysoká

Príznaky: Vypadávanie peria, deformácie zobáka, strata hmotnosti

Nevyliecitelne vírusové ochorenie. V Austrálii sa sírí v divokych populáciach — testujte kazdého jedinca.

Aspergilóza
vysoká

Príznaky: Tazke dychanie, výtok z nosa, apatia

Plesnova infekcia. Prevencia: suche vetrané prostredie, kvalitna podstielka.

Psitakóza
vysoká

Príznaky: Výtok z ocí a nosa, hnacka, nafúknuté perie

Prenosne na cloveka. Liecitelne doxycyklínom.

Tepelný stres
stredná

Príznaky: Roztahovanie krídel, dýchavicnost, apatia pri vysokych teplotách

Horsky druh — netoleruje teploty nad 35 °C. V lete poskytujte tiene, rosenie a cerstvú vodu.

Nedostatok vitamínu A
stredná

Príznaky: Suchá koza, problemy s dychacimi cestami, oslabená imunita

Pridávajte mrkvu, bataty a listovú zeleninu denne.

Roztoce (Knemidokoptes)
nízka

Príznaky: Supiny a krusty na zobáku a nohách

Liecitelne ivermektínom. Prevencia: hygiena prostredia.

Prevencia Kakadu prilbovy je horsky druh zvyknuty na chladnejsie podnebie (5–25 °C). V lete sledujte teplotu — nad 35 °C hrozi tepelný stres. Denne poskytujte moznost kúpania a cerstvé vetvicky na ohryzávanie. Veterinárna prehliadka 1x rocne. Tento druh je citlivy na PBFD — testovanie je esenciálne.

Zaujímavosti

1

Kakadu prilbovy je od roku 2022 klasifikovany ako Endangered — jeho populácia poklesla o 69 % za posledne tri generácie (21 rokov).

2

Je to jediný kakadu s výrazným pohlavnym dimorfizmom — samec ma jasne cervenú „prilbu" na hlave, samica sivú.

3

Bol vybratý ako symbolicke zviera pre Austrálske hlavne teritórium (ACT) — je na jeho erbe.

4

Poziary v Austrálii 2019–2020 zasíahli 28–36 % jeho areálu výskytu, co dramaticky urýchlilo pokles populácie.

5

Na rozdiel od vacsiny kakadu preferuje chladné horske lesy — v lete stúpa do výsok 2 000 m n. m.

6

Celková populácia sa odhaduje na 25 300 dospelých jedincov (rozsah 17 600–35 200) — dramaticky málo pre celý druh.

Taxonomická klasifikácia

Risa Animalia
Kmen Chordata
Trieda Aves
Rad Psittaciformes
Celad Cacatuidae
Rod Callocephalon
Druh C. fimbriatum

? Často kladené otázky

Nie — je to najtichsi z kakadu. Jeho „gang-gang" volanie je skripavé, ale nie hlasne. Vynikajúco sa hodí do obytných oblastí, ak by bol dostupny.

Austrália zakázala export a jeho populácia v divocine dramaticky klesá (Endangered od 2022). V EU existuje len niekolko desiatok chovnych párov.

Menej ako biele kakadu. Toleruje kontakt a uzkost od majitela, ale nie je obsesívne pripútany. Je to pokojny a vyrovnaný druh.

Je horsky druh — ideálna teplota 10–25 °C. Znása aj mrazy do 0 °C v chránenej voliére. Netoleruje horúcavy nad 35 °C.

Áno, je to ideálny druh pre vonkajsie voliéry v stredoeuropskom podnebi. Potrebuje chraneny prístrešok proti vetru a dazdu, ale toleruje chlad výborne.

V EU 3 000–6 000 EUR, ale prakticky nedostupny. V SR/CZ sa v ponuke nevyskytuje. Hladajte u špecializovanych chovatelov v západnej Europe.

Pozri aj iné druhy vtákov na LePet.sk

LePet.sk pokrýva aj iné skupiny vtákov so spevom, ekológiou a ochranou:

Spevavce — 111 druhov
Sýkorky, drozdy, slávik, stehlík, vrabce, lastovičky — s nahrávkami spevu
Sovy — 218 druhov sveta
Výr skalný, Sova obyčajná, Sova snežná, Plamienka — nočné dravce
Holuby — 80 druhov a plemien
Holub hrivnák, Hrdlička, Dodo, Goura, plemená (Pouter, Roller)
Porovnania druhov
Bok po boku — veľkosť, biotop, hlas, ochrana

Najobľúbenejšie sovy:

Výr skalný Sova obyčajná Sova snežná Sova elf Plamienka driemavá