Kakadu hnedohlavý - Calyptorhynchus  lathami

Calyptorhynchus — Kakadu

Kakadu hnedohlavý

Calyptorhynchus lathami

Dĺžka 48cm
Váha 400-500 gramov
Dožitie 20 alebo viac rokov

Opis druhu

Opis druhu:
Samec má hlavu, krk, zátylok, prsia a brucho tmavo hnedé, spodné chvostové krovky hnedočierne, horné partie tela čierne, letky bledo hnedozelené, stredné chvostové perá čierne, krajné čierne so širokým jasne červeným pruhom. Zobák je šedý, dúhovka tmavo hnedá a nohy šedé. Samice má chvostový pás so žltým nádychom a úzko čierno prúžkovaný, žlté škvrny rozptýlené najmä na hlave, záhlavie, tyle, príuší prsiach a bruchu.
Dĺžka:
48cm
Váha:
400-500 gramov
Vek dožitia:
20 alebo viac rokov.
Poddruhy:
C.l.lathami, C.l. halmaturinus, C.l. erebus

Chov v zajatí:
Zriedkavý
Minimálna dĺžka voliéry:
4,5 m
Hniezdna búdka:
n/a
Minimálna požadovaná teplota pre chov:
n/a
Veľkosť krúžku:
n/a

Čas párenia:
Marec až august
Veľkosť znášky:
1 vajce
Doba inkubácie:
28-29 dní
Čas do opustenia hniezda:
3 mesiace
Hmotnosť pri narodení:
15 gramov
Čas do dosiahnutia pohlavnej dospelosti:
n/a

Biotop:
Zdržuje sa v suchých nížinatých lesoch, náhorných planinách, savanách a otvorených krajinách.
Spôsob života:
Žije v pároch alebo malých skupinách. Hniezda si zakladá v prevažne odumretých stromoch. Samica znáša a sama inkubuje 2 vajíčka. Živí sa plodmi Allocasuarina littoralis, Allocasuarina diminuta, Allocasuarina gymnanthera a dubov Quercus sp. Pod kôrou stromov vyhľadáva larvy chrobákov.
Stav ohrozenia:
Celková populácia sa odhaduje na 17 000 jedincov.Problémom je stav C.I. Erebus ktorý sa odhaduje na asi 5000 jedincov a C.I.Hhalmaturinus má len 70 chovných párov a je obmedzený na Klokaní ostrov. Dúvodom úbytku je strata lokality, odchyt divokých vtákov kvôli obchodu, znehodnocovanie prirodzených biotopov a fragmentácia.
CITES medzinárodný:
CITES II
CITES EU:
CITES B

🔊
Hlučnosť
2/5
🤝
Priľnavosť
2/5
Aktivita
3/5
🗣️
Reč
1/5
💎
Zriedkavosť
4/5

Výživa

65% 15% 8% STRAVA zloženie
Semena Allocasuarina 65%
Semena Casuarina 15%
Semena eukalyptu 8%
Semena hakea a akacii 5%
Larvy hmyzu z kory 5%
Ine semena a plody 2%

Odporúčané potraviny

  • Semena Allocasuarina (she-oak) -- absolutne klucova potravina, tvori az 90 % prirodzeneho jedalnicky
  • Semena Casuarina -- alternativny zdroj potravy v oblastiach, kde chybaju Allocasuarina stromy
  • Semena eukalyptu -- doplnkova potravina, hlavne v obdobi nedostatku she-oak sisen
  • Semena hakea a akacii -- prijemania v malom mnozstve ako doplnok stravy
  • Larvy hmyzu z kory stromov -- bielkovinovy doplnok, hlavne v hniezdnom obdobi
  • Kvalitna pelletovana zmes pre kakadu (Vetafarm, Roudybush) -- zaklad stravy v zajati
  • Suche sisaky Allocasuarina -- v zajati zamrazene a postupne podavane, simuluju prirodzenu stravu
  • Kukurica v mliečnej zrelosti -- prijimana ako doplnkovy zdroj sacharidov
  • Sepiova kost a mineralny kamen -- zdroj vapnika, dolezity pre samice pred znaskov
  • Cerstva voda denne -- kakadu hnedohlavy pije menej ako ine druhy, ale pristup k vode musi byt staly

Zakázané potraviny

  • Avokado -- obsahuje persin, smrtelne toxicky pre vsetky papagaje
  • Cokolada a kakao -- teobromin sposobuje srdcove arytmie a smrt aj v malom mnozstve
  • Cibula a cesnak -- tiosulfaty poskodzuju cervene krvinky, sposobuju hemolyticku anemiu
  • Sol a slane pochutky -- oblicky vtakov nedokazu spracovat nadbytok sodika
  • Kofeinove napoje -- kofein sposobuje tachykardiu a moze byt fatalny
  • Alkohol -- extremne rychla metabolizacia, aj minimalne mnozstvo poskodzuje pecen a mozog
  • Jadierka jabĺk, ceresni, marhul -- obsahuju amygdalin, ktory sa stiepi na kyanovodík
  • Spracovane ludske potraviny -- umele prisady su pre vtaky skodlive
Tip od odborníka Kakadu hnedohlavy je potravny specialista -- v prirode sa zivi takmer vylucne semenami stromov rodu Allocasuarina (she-oak). V zajati je preto nevyhnutne zaobstarat dostatocne zasoby sisakov Allocasuarina, ktore sa daju zamrazit na dlhodobejsie skladovanie. Bez tejto potravy vtak chradne. Doplnkovo akceptuje pelletovanu stravu pre kakadu, semena eukalyptu a obcas larvy hmyzu. Na rozdiel od vacsiny kakadu je pomerne tichy jedak a neprebera potravu tak agresivne.

Správanie a komunikácia

2 Hlučnosť 2 Priľnavosť 3 Aktivita 1 Reč 4 Zriedkavosť 2.4
2/5 Tichý Hlučný
Hlučnosť
Najtichsi z ciernych kakadu -- vydava tichy, nastonavy hlas, ktory je vyrazne menej rusivý ako u ostatnych kakadu
2/5 Nezávislý Priľnavý
Priľnavosť
Zdrzanlivy a nezavisly druh, ktory nevyhladava fyzicky kontakt s clovekom. Toleruje manipulaciu, ale aktivne mazlenie neinicuje
3/5 Pokojný Aktívny
Aktivita
Stredne aktivny -- vacsinu dna travi krmenim (pomalym lustanim sisakov Allocasuarina), nie je tak hyperiaktivny ako ine kakadu
1/5 Žiadna Výborná
Reč
Nepatri medzi hovoriace druhy. Moze sa naucit jednoduche zvuky, ale rec nenapodobuje

Hlasový prejav a reč

2/5 hlasitosť

Kakadu hnedohlavy je najtichsi zo vsetkych ciernych kakadu. Jeho hlas je tichy, nastonavy a melancholicke -- pripomina jemne hukanie. Na rozdiel od ostatnych kakadu nema prenikave vykriky a je vyrazne menej hlucny ako napriklad kakadu zlty alebo kakadu biely.

Dokáže hovoriť? Nepatri medzi hovoriace druhy. Ojedinele sa rucne odchovane mlada nauci jednoduchy zvuk, ale rec nenapodobuje. Ak hladate hovoriaceho kakadu, zvazite kakadu ruzoveho alebo kakadu zlty.

Typické zvuky

  • Tichy, nastonavy hlas -- bezna komunikacia v pare
  • Jemne hukanie -- kontaktny zvuk pri krmeni v korune stromu
  • Kratke zaskripanie -- pri lusteni tvrdych sisakov Allocasuarina
  • Varovne pisknutie -- pri vylekaní, vyrazne tichsie ako u inych kakadu

Sezónny kalendár

Jan Feb Mar Apr Máj Jún Júl Aug Sep Okt Nov Dec ROČNÝ cyklus
Hniezdenie (mar-aug)
Odchov mladat (maj-nov)
Pelichanie (dec-feb)

Populačný trend

15k 11k 8k 4k 0 15k 12k 10k 8k 8k 1990 2000 2010 2020 2025

Populacia kakadu hnedohlaveho klesa predovsetkym kvoli strate biotopov (vyrub Allocasuarina lesov), fragmentacii krajiny a nedostatku hniezdnych dutin. Poddruh C. l. halmaturinus na Klokanom ostrove bol takmer vyhubeny, ale ochranarske programy zvysili jeho pocet z ~150 na viac ako 400 jedincov.

~7 500
Odhadovana populacia (2025)
LC
IUCN status (globalne)
VU
Status v Australii
CITES II
CITES zaradenie

Prostredie a požiadavky

Priestor
Suche eukalyptove lesy a lesy s Allocasuarina
Vyzaduje biotop s dostatkom krmnych stromov
Teplota
15-35 °C
Australska subtropicka az mierna klima
Vlhkost
40-70 %
Suche az mierne vlhke prostredie
Svetlo
Denny druh
Aktivny pocas dna, aktivita zalezi od dostupnosti potravy
Hniezdenie
Dutiny velkych eukalyptov
Hniezdne dutiny vo vysokych odumretych stromoch, 5-20 m nad zemou
Spolocnost
Pary a male skupiny
Zije v paroch alebo malych krdloch do 10-20 jedincov

Rozmnožovací cyklus

Znaska
1 vajicko

Samica znasa jedno biele vajicko, vynimocne dve. Hniezdi v dutinach velkych eukalyptov.

Inkubacia
28-30 dni

Inkubuje vylucne samica. Samec ju pocas inkubacie krmi v blizkosti hniezda.

Liahnutie
Den 28-30

Mlada sa liahne pokryte riedkym paperim. Hmotnost pri narodeni priblizne 15 g.

Mlada v hniezde
10-12 tyzdnov

Mlada zostavaju v hniezde priblizne 3 mesiace. Krmia ich obaja rodicia.

Osamostatnenie
4-6 mesiacov

Po opusteni hniezda sa mlada zdrzuju v blizkosti rodicov este niekolko mesiacov, kym sa naucia efektivne lustit sisaky.

Ochočenie a kontakt

Velmi narocne Trvanie: 6-12 mesiacov

Kakadu hnedohlavy je v zajati velmi plachy a zdrzanlivy. Na rozdiel od inych kakadu (napr. ruzoveho alebo bieleho) nehladava kontakt s clovekom a preferuje spolocnost svojho druhu. Rucne odchovane mladata su krotejsie, ale aj tak nedosahuju uroven prilnavosti typicku pre ine druhy kakadu.

1
Adaptacia

Prvych 2-4 tyzdnov nechajte vtaka v uplnom pokoji. Hovorte naňho tichym hlasom, ale nepriblizujte sa ku klietke zbytocne.

2
Krmenie z ruky

Ponukajte sisaky Allocasuarina alebo oblubene pochutky cez mriezku. Tento druh si buduje doveru pomaly a postupne.

3
Kontakt

Ked zacne prijímat potravu z ruky, skuste pomaly otvorit volieriu. Nepokusajte sa ho chytat -- nechajte ho, aby sam prisiel.

4
Trpezlivost

Plna dovera moze trvat mesiace az roky. Tento druh nie je vhodny pre tych, ktori ocakavaju prilinaveho a mazliveho papagaja.

Porovnanie s podobnými druhmi

POROVNANIE DĹŽKY (cm) Kakadu hnedohlavy 46-50 cm Kakadu tmavy 55-60 cm Kakadu zltochvosty 55-65 cm Kakadu ruzovy 35-36 cm
Kakadu hnedohlavy Kakadu tmavy Kakadu zltochvosty Kakadu ruzovy
Dĺžka46-50 cm55-60 cm55-65 cm35-36 cm
Váha400-500 g670-920 g750-900 g270-350 g
Dožitie20-30+ r.25-50 r.25-50 r.40-70 r.
Hlučnosť2/54/54/53/5
Stav IUCNNedostupnyVzacnyVzacny800-2 000 EUR
PovahaTichy, plachy, specialistaHlucny, spolocensky, sebavedomýHlucny, aktívny, stádnyHravo, prilnavy, mazlivy
AreálLC (IUCN) / VU (AU)LCLCLC

Choroby a prevencia

PBFD (zobakova choroba)
vysoká

Príznaky: Vypadavanie peria, deformacie zobaku a pazurov, strata hmotnosti

Nevyliecitelne virusove ochorenie. Prevencia: testovanie novych vtakov pred zaradenim do chovu.

Aspergiloza
vysoká

Príznaky: Tazke dychanie, vytok z nosa, strata chuti do jedla, apatia

Plesnova infekcia dychacich ciest. Prevencia: suche a vetrane prostredie, cista podstielka.

Psitakoza (chlamydioza)
vysoká

Príznaky: Vytok z oci a nosa, hnacka, nafuknute perie, ospanlivost

Prenosne na cloveka! Liecitelne antibiotikami (doxycyklin). Povinne hlasenie veterinarovi.

Nedostatok vitaminu A
stredná

Príznaky: Problemy s perim, znizena imunita, infekcie dychacich ciest

Casty problem pri nesprávnej diete v zajati. Prevencia: pestrejsia strava s karotenoidmi.

Stres a vyryvanie peria
stredná

Príznaky: Hole miesta na hrudi a kridlach, krvave perie, apatia

Sposobeny osamelostou, nudou alebo nevhodnou dietou. U hnedohlaveho kakadu casto suvisi s nedostatkom Allocasuarina v strave.

Obesita
stredná

Príznaky: Nadmerna hmotnost, tazke dychanie, znizena aktivita

Riziko pri krmeni nevhodnou stravou (slnecnicove semena, orechy). Prevencia: vyvazena dieta a dostatocny pohyb.

Prevencia Preventivna veterinarna prehliadka 1x rocne je zaklad zdraveho chovu. U kakadu hnedohlaveho je najcastejsi zdravotny problem suvisiaci s nevhodnou dietou -- tento druh vyzaduje specificku stravu zalozenu na semenach Allocasuarina. Bez nej moze dojst k podvyzive, problemon s perim a znizenej imunite.

Zaujímavosti

1

Kakadu hnedohlavy je najtichsi zo vsetkych druhov kakadu -- jeho jemny, nastonavy hlas je v ostrom kontraste s prenikavymi krikmi ostatnych kakadu.

2

Je to jedny z mala papagajov, ktori su potravnymi specialistami -- az 90 % jeho prirodzenej stravy tvoria semena stromov rodu Allocasuarina (she-oak).

3

Samice sa od samcov odlisuju zlto-oranzovymi skvrnarni na hlave a nepravidelnym pruzkovanimna chvoste -- samce maju cerveny chvostovy pas.

4

Jeden vtak spotrebuje denne az 40 g semien Allocasuarina, co znamena otvorenie stoviek tvrdenych sisakov denne.

5

Poddruh C. l. halmaturinus na Klokanom ostrove bol takmer vyhubeny -- z povodnych 150 jedincov sa vdaka ochranarrskemu programu zvysil pocet na viac ako 400.

6

Kakadu hnedohlavy ma najsilnejsi zobak v pomere k velkosti tela spomedzi vsetkych kakadu -- prispôsobeny na lustenie extremne tvrdych sisakov.

7

Na rozdiel od vacsiny kakadu je pomerne nestadny -- zije v paroch alebo malych skupinach a nevytvara velke krdle.

Taxonomická klasifikácia

Risa Animalia
Kmen Chordata
Trieda Aves
Rad Psittaciformes
Celad Cacatuidae
Rod Calyptorhynchus
Druh C. lathami

? Často kladené otázky

Nie, kakadu hnedohlavy nie je vhodny ako domaci papagaj. Je to plachy, nezavisly druh so specialifickymi dietanymi narokmi (semena Allocasuarina), ktore nie su v Europe bezne dostupne. V zajati je extremne vzacny a jeho chov vyzaduje expertne skusenosti.

V Europe nie je na beznom trhu dostupny. V Australii je prisne chraneny a vyvoz je zakazany. Ak sa ojedinele objavi v specializovanych zariadeniach, cena moze presahovat 10 000 EUR.

Kakadu hnedohlavy (Calyptorhynchus lathami) je mensi (48 cm, 400-500 g), tichsi a je potravny specialista na Allocasuarina. Kakadu tmavy (Calyptorhynchus banksii) je vacsi (55-60 cm, 670-920 g), hlucnejsi a ma pestrejsi jedalniky. Oba maju cervene znaky na chvoste.

IUCN ho globalne zaraduje ako LC (Least Concern), ale v Australii je klasifikovany ako Vulnerable (zranitelny). Populacia sa odhaduje na 6 000-10 500 dospelych jedincov a klesa kvoli strate biotopov. Poddruh na Klokanom ostrove je ohrozeny (Endangered).

Takmer vylucne semenami stromov rodu Allocasuarina (she-oak) -- tvoria az 90 % jeho stravy. Doplnkovo je semena eukalyptu, hakea, akacii a obcas larvy hmyzu z kory stromov. Je to jeden z najspecializovanejsich papagajov na svete.

V prirode sa doziva 20-30 rokov. V zajati, pri spravnej starostlivosti, moze prezit viac ako 30 rokov. Klucovy faktor dlhovekosti je pristup k správnej strave (Allocasuarina semena) a dostatok priestoru.

 Mapa výskytu

Calyptorhynchus  lathami - mapa vyskytu
Krajina pôvodu: Austrália

 Videá

Video
Video

 Cudzie názvy

Anglicky: ,   Glossy Black-Cockatoo , Cesky: ,   kakadu hnědohlavý , Nemecky: ,   Braunkopfkakadu , Dánsky: ,   Lille Ravnekakadu , Španielsky: ,   Cacatúa Lustrosa , Fínsky: ,   kiiltokakadu , Francúzsky: ,   Cacatoès de Latham , Taliansky: ,   Cacatua nero lucente , Japonsky: ,   terikurooumu , Japonsky: ,   テリクロオウム , Holandsky: ,   Bruine Raafkaketoe , Nórsky: ,   Brunkakadu , Polsky: ,   zalobnica brunatna , Portugalsky: ,   Cacatua-preto-brilhante , Rusky: ,   Буроголовый траурный какаду , Slovensky: ,   kakadu hnedohlavý , Švédsky: ,   glanssotkakadua , Cínsky: ,   辉凤头鹦鹉