Kakadu bielosluchý - Calyptorhynchus  baudinii

Calyptorhynchus — Kakadu

Kakadu bielosluchý

Calyptorhynchus baudinii

Dĺžka 56 cm
Váha 630-750 gramov
Dožitie 50 a viac rokov

Opis druhu

Opis druhu:
Tento druh je prevažne čiernej farby, okraje každého čierneho pera majú krémovú farbu. Krajná chvostové perá obsahujú široké biele plochy. Samice má veľké biele plochy na príuší. Okružie oka je hnedočierna.
Dĺžka:
56 cm
Váha:
630-750 gramov
Vek dožitia:
50 a viac rokov
Opis mladých jedincov :
Ušné húštie matne biele, niekedy nažltlé. Okolie očí šedé.
Krajina pôvodu:
Austrália

Chov v zajatí:
Nezvyčajné v Austrálii, veľmi zriedkavé mimo Austrálie.
Minimálna dĺžka voliéry:
7 m
Hniezdna búdka:
n/a
Minimálna požadovaná teplota pre chov:
0 0C
Veľkosť krúžku:
12-13 mm

Čas párenia:
Medzi augustom a januárom
Veľkosť znášky:
1 alebo 2 vajíčka
Doba inkubácie:
29 dní
Čas do opustenia hniezda:
11 týždňov
Hmotnosť pri narodení:
18 gramov
Čas do dosiahnutia pohlavnej dospelosti:
n/a

Biotop:
Tento druh je endemitom v západnej Austrálii. Výskyt je obmedzený na eukalyptový les.
Spôsob života:
Živí sa semenami rastlín rodu Myrtaceae, Eucalyptus, Proteaceae, Banksia. Na rozdiel od kakadua krátkozobého sa neživí semenami zavedených druhov borovíc. Živí sa tiež hmyzom a larvami žijúcimi pod kôrou stromov. Rozmnožuje sa spravidla v rovnakom type vegetácie, kde žije aj mimo doby rozmnožovania. Kŕdle bývajú obvykle tvorená 6- 12 vtákmi. Hniezdne dutiny bývajú v živých stromoch 20- 30 metrov vysoko.
Stav ohrozenia:
Ohrozený. Populácia sa odhaduje na 10.000 až 15.000 jedincov. Štvrtina biotopu tohto druhu bola schválený pre poľnohospodárstvo a ťažbu dreva. Dochádza tiež k strate stanovísk  v dôsledku ťažby. Tiež je tu hrozba z divokých (nepôvodných) včiel napádajúce hniezdiská. Ilegálne stieľanie poľnohospodárov.
CITES medzinárodný:
CITES II
CITES EU:
CITES B

🔊
Hlučnosť
4/5
🤝
Priľnavosť
2/5
Aktivita
4/5
🗣️
Reč
1/5
💎
Zriedkavosť
5/5

Výživa

35% 25% 15% 15% STRAVA zloženie
Semena Marri (Corymbia calophylla) 35%
Semena eukalyptov a proteacii 25%
Orechy Banksia a Hakea 15%
Hmyz a larvy z kory 15%
Ovocie a bobule 7%
Pupence a kvetne casti 3%

Odporúčané potraviny

  • Semena Marri (Corymbia calophylla) -- hlavna zlozka stravy v divocine, silny zobak extrahuje semena z tvrdych toboliek
  • Semena eukalyptov (Jarrah, Karri) -- dolezity doplnkovy zdroj potravy
  • Orechy a semena Banksia a Hakea -- sezonny zdroj, vyhrabane dlhym hornym zobakov
  • Hmyz a larvy z kory stromov -- bielkovinovy doplnok, vyhrabavane z pod kory
  • Ovocie jablonovitych (v blizkosti sadov) -- sekundarna potravina v kulturnej krajine
  • Pupence a kvetne casti domacich stromov -- jarny zdroj energie
  • Sepiova kost a mineralny kamen -- v zajati nevyhnutny zdroj vapnika
  • Pelety pre velke kakadu (Vetafarm, Psittacus) -- zakladna zmesa v zajati, doplnena o cerstvou stravu

Zakázané potraviny

  • Avokado -- obsahuje persin, smrtelne toxicky pre vsetky papagaje
  • Cokolada a kakao -- teobromin sposobuje srdcove arytmie a smrt
  • Cibula a cesnak -- tiosulfaty poskodzuju cervene krvinky
  • Sol a slane pochutky -- oblicky vtakov nedokazu spracovat nadbytok sodika
  • Kofeinove napoje -- kofein sposobuje tachykardiu, moze byt fatalny
  • Alkohol -- extremne rychla metabolizacia, poskodzuje pecen a mozog
  • Jadierka jablek, ceresni, marhul -- obsahuju amygdalin (kyanid)
  • Semena borovice (Pinus) -- na rozdiel od prisluzniku kakadu kratkozobeho sa tento druh nimi nezivi
Tip od odborníka Kakadu bielosluchy ma unikatne prisposobeny dlhy horny zoban na vyberavanie semien z tvrdych toboliek Marri stromov. V zajati je nevyhnutne simulovat tuto prirozenu cinnost -- ponukajte celu semenove tobolky, orechy v skrupine a foraging hracky, ktore nutia vtaka pracovat za jedlo. Bez mentalnej stimulacie pri krmeni je vysoke riziko stereotypneho spravania a vytrhavanie peria.

Správanie a komunikácia

4 Hlučnosť 2 Priľnavosť 4 Aktivita 1 Reč 5 Zriedkavosť 3.2
4/5 Tichý Hlučný
Hlučnosť
Hlasity druh -- silne prenikave volanie pocutne na velke vzdialenosti, najhlasnejsi rano a vecer pri prelete na nocahradisko
2/5 Nezávislý Priľnavý
Priľnavosť
Nie je maznavy druh v tradicnom zmysle. Viazan na partnera, nie na cloveka. Rucne odchovane jedince toleruju kontakt, ale aktivne mazlenie nevyhladavaju.
4/5 Pokojný Aktívny
Aktivita
Velmi aktivny -- vyzaduje dlhe lety a intenzivne foragovanie. V zajati potrebuje obrovsku volieru alebo praviddelny volny let.
1/5 Žiadna Výborná
Reč
Nepatri medzi hovoriace druhy. Ojedinele sa nauci jednoduchy zvuk alebo slovo, ale rec nenapodobnuje. Komunikuje hlasitymi kontaktnymi volaniami.

Hlasový prejav a reč

4/5 hlasitosť

Kakadu bielosluchy je pomerne hlasity druh. Vydava silne, prenikave volania, ktore su pocutne na vzdialenost niekolkych kilometrov. Najhlasnejsi je rano pri odlete z nocoviska a vecer pri navrate. Pocas krmenia komunikuje tichu kontaktnymi zvukmi.

Dokáže hovoriť? Nepatri medzi hovoriace druhy. V zajati sa ojedinele nauci jednoduchy zvuk, ale systematicke napodobnenie ludskej reci nie je pre tento druh typicke. Komunikacia je zalozena na kontaktnych volaniach v krdle.

Typické zvuky

  • Silne prenikave volanie "wii-laa" -- kontaktny hlas v krdle, pocutny na kilometre
  • Kratke opakovane "ka-ka-ka" -- alarm pri ohrozeni
  • Tiche chrcanie a mumlanie -- spokojnost, krmenie
  • Skripave zvuky -- varovanie pred nebezpecenstvom

Sezónny kalendár

Jan Feb Mar Apr Máj Jún Júl Aug Sep Okt Nov Dec ROČNÝ cyklus
Hniezdenie (aug-jan)
Odchov mladat (okt-mar)
Pelichanie (apr-jun)

Populačný trend

15k 11k 8k 4k 0 15k 12k 8k 5k 3k 1990 2000 2010 2020 2025

Populacia kakadu bielosluchy prudko klesa v dosledku straty biotopu (odlesnenie eukalyptovych lesov), konkurencie divokych vcel o hniezdne dutiny a ilegalne strielanie polnohospodarmi. Za posledne tri generacie doslo k poklesu az o 90 %.

2 500 - 4 000
Dospele jedince (odhad)
-90 %
Pokles za 3 generacie
EN
IUCN status
CITES II
Medzinarodna ochrana

Prostredie a požiadavky

Priestor
Eukalyptove lesy JZ Australie
Endemit -- vyskytuje sa len v juhozapadnom rohu Zapadnej Australie
Teplota
5-35 C
Odolny voci chladnejsim nociam, ale vyzaduje pristrresok
Vlhkost
40-70 %
Stredna vlhkost typicka pre eukalyptove lesy
Svetlo
Denny druh
Aktivny od svitania do zapadu slnka, nocuje v krdle na vysokych stromoch
Hniezdenie
Dutiny starzivych stromov
Hniezdi v dutinach Marri a Karri stromov vo vyske 20-30 m
Spolocnost
Krdle 6-12 jedincov
Socialny druh, nocuje v krdle, hniezdi v paroch

Rozmnožovací cyklus

Znaslka
1-2 vajicka

Samica znasa 1-2 biele vajicka do dutiny stromu vo vyske 20-30 m. Prvy zneseny kuriatko ma vyraznu vyhodu a druhe obycajne uhynie.

Inkubacia
29 dni

Inkubuje vyhradne samica. Samec prinasa potravu k hniezdu.

Liahnutie
Den 29

Mladata sa rodza slepie a pokryte riedkym bielym paperim.

Mlada v hniezde
11 tyzdnov

Mlada zostavaju v hniezde priblizne 11 tyzdnov. Krmia ich obaja rodicia.

Osamostatnenie
6 mesiacov

Po opusteni hniezda sa mlada zdrzuje s rodicmi este niekolko mesiacov a uci sa foraging technikam.

Ochočenie a kontakt

Velmi narocne Trvanie: 6-12 mesiacov (len u rucne odchovanych)

Kakadu bielosluchy je placky a stresovo narocny druh. Aj rucne odchovane jedince si uchovavaju silny insstinkt a nikdy nie su tak prisposobile ako napr. kakadu molucky ci biely. V profesionalnom chove sa dora na minimalizaciu ludského kontaktu, aby si vtaky uchovavali prirodzene spravanie pre pripaddne reintrodukccne programy.

1
Dlha adaptacia

Minimalny kontakt prce 2-4 tyzdne. Vtak musi mat moznost utiect -- nikdy ho nenahajte do kuta.

2
Potrrava z ruky

Ponukajte oblubene orechy cez mriezku voliery. Nepohybujte rukou, kym si nezacne brat jedlo.

3
Ziskanie dovery

Proces trva mesiace. Aj ochocene jedince su nepredvidatelne -- silny zobak moze sposobit vazne zranenie.

4
Realita

Vo vvacsine profesionalnych zariadeni sa umyselne neocoocuje -- cielom je zachovanie prirodzeneho spranvania druhu.

Porovnanie s podobnými druhmi

POROVNANIE DĹŽKY (cm) K. bielosluchy 56 cm K. kratkozoby 54-56 cm K. hnedohlavy 46-50 cm K. molucky 46-52 cm
K. bielosluchy K. kratkozoby K. hnedohlavy K. molucky
Dĺžka56 cm54-56 cm46-50 cm46-52 cm
Váha560-770 g520-790 g400-500 g775-935 g
Dožitie25-50 r.25-50 r.15-30 r.40-60+ r.
Hlučnosť●●●●○●●●●○●●●○○●●●●●
Stav IUCNNedostupnyNedostupnyNedostupny1 500-3 000 EUR
PovahaPlacky, specialista na MarriAdaptabilnejsi, kratsi zobakTichsi, specializovany na AllocasuarinaMaznavy, velmi hlasity
AreálEN / CR -- nedostupny v SREN -- nedostupny v SRLC -- vzacny mimo AUVU -- dostupny u chovatelov

Choroby a prevencia

PBFD (zobakova choroba)
vysoká

Príznaky: Vypadavanie peria, deformacie zobaka a pazurov, strata hmotnosti

Nevyliecitelne virusove ochorenie. Vazny problem u divokych populacii ciernych kakadu v Australii.

Aspergiloza
vysoká

Príznaky: Tazke dychanie, vytok z nosa, strata chuti do jedla, apatia

Plesnova infekcia dychacich ciest. Prevencia: suche a vetrane prostredie, cista podstielka.

Psitakoza (chlamydioza)
vysoká

Príznaky: Vytok z oci a nosa, hnacka, nafuknute perie, ospanlivost

Prenosne na cloveka! Liecitelne antibiotikami (doxycyklin). Povinne hlasenie veterinarovi.

Vytrhavanie peria
stredná

Príznaky: Hole miesta na hrudi, kridlach alebo nohach, krvave perie

Casty problem u velkych kakadu v zajati. Hlavne priciny: nuda, nedostatok foraging moznosti, osamelostt, maly priestor.

Strata biotopu
vysoká

Príznaky: Pokles populacie, nedostatok hniezdnych dutin

Hlavna hrozba v divocine. Odlesnenie eukalyptovych lesov pre polnohospodarstvo a tazbu dreva.

Konkurencia o hniezdne dutiny
stredná

Príznaky: Znizena reprodukcna uspesnost

Divokie vcelie roje obsadzuju hniezdne dutiny, co znizuje dostupnost miest na hniezdenie.

Prevencia V profesionalnom chove je klucova pravidelna veterinarna kontrola specialistom na vtaky (minimalnie 2x rocne) a testovanie na PBFD pri kazdom novom jedincovi. V divocine je najlepsou prevenciou ochrana biotopu a instalacia umelych hniezdnych budok v oblastiach s nedostatkom prirodzenych dutin.

Zaujímavosti

1

Kakadu bielosluchy ma najdlhsi horny zoban zo vsetkych kakadu -- je dokonale prisposobeny na vytahovanie semien z tvrdych toboliek Marri stromov.

2

Druh bol pomenovany na pocest francuzskeho prieskumnika Nicolasa Baudina, ktory viedol expedciu k australskym brehom v rokoch 1800-1803.

3

Na rozdiel od pribuzneho kakadu kratkozobeho (Carnaby's) sa kakadu bielosluchy nezivi semenami zavlecenych borovici -- je striktny specialista na povodnu vegetaciu.

4

Populacia klesla za posledne tri generacie o priblizne 90 %, co viedlo k preradeniu na Critically Endangered (kriticky ohrozeny) podla IUCN v roku 2021.

5

Mladata zostuvaju s rodicmi az 6 mesiacov po opusteni hniezda -- to je jeden z najdlhsich obdobi rodicovskej starostlivosti u papagajov.

6

Jeden zdokumentovany jedinec sa dozil 47 rokov, co naznacuje potencialnu dlhovekost presahujucu 50 rokov.

7

Kakadu bielosluchy a kakadu kratkozoby boli dlho povaovani za jeden druh -- az v roku 1979 ich australsky ornitolog Denis Saunders odlisil na zaklade dlzky zobaka a ekologie.

Taxonomická klasifikácia

Risa Animalia
Kmen Chordata
Trieda Aves
Rad Psittaciformes
Celad Cacatuidae
Rod Calyptorhynchus
Druh C. baudinii

? Často kladené otázky

Nie. Je to kriticky ohrozeny druhy, ktoreho vyvoz z Australie je zakazany. V Europe sa v komercnom chove prakticky nevyskytuje. Aj keby bol dostupny, vyzaduje obrovsku volieru, specializovanu dietu a intenzivnu starostlivost, ktora presahuje moznosti bezneho chovvatela.

Na legalnom trhu nie je dostupny. Akykolvek predaj mimo zoologicke zahrady a certifikovane chovne programy je s najvyssou pravdepodobnostou ilegalny. Na ciernom trhu sa ceny udavaju nad 30 000 USD.

Hlavny rozdiel je v dlzke zobaka -- kakadu bielosluchy ma vyrazne dlhsi a uzsi horny zobaak, prisposobeny na extrakciu semien z Marri toboliek. Kakadu kratkozoby ma kratsi, sirrsi zobak a zivi sa aj semenami zaveddenych borovici.

Hlavne priciny su strata biotopu (odlesnenie eukalyptovych lesov), konkurencia divokych vcel o hniezdne dutiny, ilegalne strielanie polnohospodarmi (kvoli skoddam na ovoci) a pomale rozmnozoovanie (len 1 mlada rocne).

Niektoree europske zoologicke zahrady chovaju tento druh v ramci EEP (Europsky program ohrozenych druhov). Overte si aktualnu dostupnost na stranke EAZA alebo ZIMS databaze.

Je to pomerne hlasity druh. Vydava silne, prenikave volania, ktore su pocutne na vzdialenost niekolkych kilometrov. Najhlasnejsi je rano a vecer pri prelete na nocovisko a z neho.

 Mapa výskytu

Calyptorhynchus  baudinii - mapa vyskytu
Krajina pôvodu: Austrália

 Videá

Video
Video

 Cudzie názvy

Anglicky: ,   White-tailed or Slender-billed Black-Cockatoo , Cesky: ,   kakadu dlouhozobý , Nemecky: ,   Langschnabel-Rußkakadu , Dánsky: ,   Hvidhalet Ravnekakadu , Španielsky: ,   Cacatúa Fúnebre Piquilarga , Fínsky: ,   pitkänokkakakadu , Francúzsky: ,   Cacatoès de Baudin ou C. à rectrices blanches , Taliansky: ,   Cacatua nero codabianca , Japonsky: ,   ojirokurooumu , Japonsky: ,   オジロクロオウム , Holandsky: ,   Witoorraafkaketoe , Nórsky: ,   Marrikakadu , Polsky: ,   zalobnica bialosterna , Portugalsky: ,   Cacatua-negra-de-bico-longo , Rusky: ,   Белоухий черный какаду , Slovensky: ,   kakadu bielosluchý , Švédsky: ,   Långnäbbad sotkakadua , Cínsky: ,   长嘴黑凤头鹦鹉