Charmozin modročelý - Charmosyna taxopei

Charmosyna — Lori

Charmozin modročelý

Charmosyna taxopei

Opis druhu

Mo
🔊
Hlučnosť
2/5
🤝
Priľnavosť
1/5
Aktivita
4/5
🗣️
Reč
1/5
💎
Zriedkavosť
5/5

Výživa

50% 25% 15% 10% STRAVA zloženie
Nektar a pel 50%
Kvety (Myrtaceae) 25%
Ovocie a bobule 15%
Pupence a mlady rast 10%

Odporúčané potraviny

  • Nektar z kvetov celadi Myrtaceae -- zakladna zlozka potravy v divocine, kvety eukalyptov a pribuznych tropickych stromov
  • Kvetny pel -- dolezity zdroj bilkovin, v prirode ho zbiera kefovitym jazykom priamo z kvetov
  • Mekke ovocie -- banany, papaja, figa, mango; v zajati tvorili banany hlavnu cast potravy historickych jedincov
  • Kvety a pupence tropickych stromov -- v divocine aktívne vyhladava kvitnuce koruny stromov vo vyskovom pasme 840-1000 m
  • Komercna lori praskova zmes (Nekton Lori, Vetafarm Forest Fusion) -- v teoretickom zajati by tvorila zaklad stravy
  • Cerstvo bobule a mekke plody -- cucoriedky, maliny, ceresnicky; zdroj prirodzenych cukrov a antioxidantov

Zakázané potraviny

  • Avokado -- obsahuje persin, smrtelne toxicky pre vsetky papagaje
  • Cokolada, kava, caj -- teobromin a kofein su pre vtaky fatalne aj v malom mnozstve
  • Suche zrnove zmesi -- nektarovi papagaje ich nedokazu spravne travit, ich zaludok je prisposobeny na tekutu stravu
  • Sol a solene potraviny -- oblicky vtakov nezvladaju nadbytok sodika
  • Cesnak a cibula -- organicke sulfidy sposobia hemolyticky anemiu
  • Mliecne vyrobky -- vtaky su laktozovo intolerantne
  • Potraviny s vysokym obsahom zeleza -- lori druhy su nachylne na hemochromatozu
Tip od odborníka Charmozin modrocely je nektarovy specialista s kefovitym jazykom prisposobenym na zber nektaru a pelu z kvetov celadi Myrtaceae. V divocine sa ziví vyskove v korunach stromov na ostrove Buru vo vyske 840-1000 m n. m. Historicke zaznamy z 20-tych rokov 20. storocia ukazuju, ze v zajati ochotne prijimat banany a mlieko. Tento druh sa vsak v sucasnosti v zajati nevyskytuje a akykolvek chov je zakazany -- vsetka energia musi smerovat k ochrane poslednych divokych jedincov.

Správanie a komunikácia

2 Hlučnosť 1 Priľnavosť 4 Aktivita 1 Reč 5 Zriedkavosť 2.6
2/5 Tichý Hlučný
Hlučnosť
Velmi malo znamy hlas. Historicke zaznamy popisuju tiche, vysoke pisklave zvuky typicke pre male Charmosyna druhy. V divocine bol pozorovany v malych skupinkach 2-4 jedincov, co naznacuje pomerne tichy druh.
1/5 Nezávislý Priľnavý
Priľnavosť
Divoky druh bez akychkolvek zaznamov o chove v zajati v modernej dobe. Nema ziadnu historiu domestikacie ani ochocenia.
4/5 Pokojný Aktívny
Aktivita
Aktivny a pohyblivy druh -- v divocine sa rychlo presuvuje medzi kvitnucimi stromami v horskych lesoch ostrova Buru. Pozorovany pri rychlom lete nad korunami stromov.
1/5 Žiadna Výborná
Reč
Ziadne zaznamy o schopnosti napodobnovania reci. Male Charmosyna druhy vseobecne nepatria medzi hovoriace papagaje.

Hlasový prejav a reč

2/5 hlasitosť

Hlasovy prejav Charmozina modroceleho je velmi malo zdokumentovany kvoli extrémnej vzacnosti druhu. Historicke pozorovania popisuju tiche, vysoke pisklave zvuky, podobne ako u pribuznych malych Charmosyna druhov. Je to prevazne tichy papagaj, ktory sa ozýva hlavne pri lete medzi krmiacimi miestami.

Dokáže hovoriť? Charmozin modrocely nema ziadnu schopnost napodobnovania ludskej reci. Male Charmosyna druhy vseobecne nepatria medzi hovoriace papagaje. Tento druh sa v sucasnosti v zajati nevyskytuje a akykolvek pokus o chov by bol nezakonny.

Typické zvuky

  • Tiche vysoke pisknutie -- kontaktny hlas pri lete medzi stromami
  • Kratke cirikanie -- komunikacia v pare alebo malej skupinke
  • Jemne zvuky pri krmeni -- typicke pre nektarove druhy pri zberani pelu

Sezónny kalendár

Jan Feb Mar Apr Máj Jún Júl Aug Sep Okt Nov Dec ROČNÝ cyklus
Hniezdenie (okt-feb, obdobie dazdov)
Pelichanie (apr-jun)

Populačný trend

5k 4k 3k 1k 0 5k 3k 1k 400 100 50 1920 1950 1980 2000 2014 2026

Charmozin modrocely je jednym z najohrozenejsich papagajov sveta. IUCN ho klasifikuje ako Critically Endangered (CR) od roku 2000. Posledne potvrdene pozorovanie pochaza z roku 2014, kedy bol znovuobjaveny po takmer 20 rokoch. Odhadovana populacia je menej nez 50-249 dospelych jedincov a neustale klesa kvoli strate biotopu. Niektori odbornici ho povazuju za mozno uz vyhynuteho.

<50-249
Odhadovana populacia
CR
IUCN status
klesajuca
Trend populacie
CITES I
Ochrana

Prostredie a požiadavky

Biotop
Horsky tropicky les
Endemit ostrova Buru (Juzne Moluky, Indonezia)
Nadmorska vyska
840-1 000 m n. m.
Historicke zaznamy aj z nizin, no moderne pozorovania len z horskeho pasma
Podnebie
Tropicky vlhky
Celorocne vysoka vlhkost a teplota, obdobie dazdov okt-apr
Vegetacia
Koruny stromov (Myrtaceae)
Ziví sa v korunach kvitnucich stromov, zriedka pozorovaný nizko
Socialnost
Pary alebo male skupinky (2-4)
V divocine pozorovany v paroch alebo malych skupinkach, nikdy vo velkych krdloch

Rozmnožovací cyklus

Znaske
2-3 vajicka

Predpokladane biele vajicka kladene do dutiny stromu. Konkretne hniezdne navyky su velmi malo znama.

Inkubacia
25-27 dni (odhad)

Predpokladana dlzka inkubacie podla pribuznych Charmosyna druhov. Konkretne udaje pre C. toxopei chybaju.

Mlada v hniezde
7-8 tyzdnov (odhad)

Odhadovane podla pribuznych druhov. Mladata pravdepodobne opustaju hniezdo plne operene.

Pohlavna dospelost
Nezname

Pohlavna dospelost nie je zdokumentovana. U pribuznych Charmosyna druhov nastupuje v 1-2 rokoch.

Porovnanie s podobnými druhmi

POROVNANIE DĹŽKY (cm) Charmozin modrocely 16 cm Charmozin krasny 18 cm Charmozin horsky 24 cm Charmozin diademovy 19 cm
Charmozin modrocely Charmozin krasny Charmozin horsky Charmozin diademovy
Dĺžka16 cm18 cm24 cm19 cm
Váha25-30 g30-50 g65-80 g30-40 g
DožitieNezname15-20 rokov15-25 rokovNezname
Hlučnosť2/52/53/52/5
Stav IUCNNedostupny300-600 EUR400-900 EURNedostupny
PovahaKriticky ohrozeny, nektarovy specialistaFarebny, aktivny, nektarovyHorsky druh, farebny chvostKriticky ohrozeny, ostrovny endemit
AreálCRLCLCCR

Choroby a prevencia

PBFD (Beak and Feather Disease)
vysoká

Príznaky: Deformacie zobaku a pier, strata pierok, imunodeficiencia

Virusove ochorenie sposobene Circovirusom. Moze byt devastujuce pre male populacie divokych papagajov, pretoze sa siri kontaktom a kontaminovanym prostredim.

Psitakoza (Chlamydia psittaci)
vysoká

Príznaky: Vytok z nosa, hnacea, apatia, nafukane perie

Bakterialna infekcia prenosna na ludi. V malych populaciach moze sposobit vyrazne umrtia. U divokych jedincov neliečitelna.

Hemochromatoza (Iron Storage Disease)
stredná

Príznaky: Opuchnute brucho, letargia, dychavicnost

Metabolicka choroba typicka pre nektarove papagaje (lori). Rod Charmosyna moze byt nachylny na nadmerne ukladanie zeleza, podobne ako pribuzne rody.

Strata biotopu (hlavna hrozba)
stredná

Príznaky: Fragmentacia populacie, znizena reprodukcia, geneticka degradacia

Vacsina nizinneho lesa na Buru bola vyrubana. Selektivna tazba a plosne polnohospodarstvo (shifting agriculture) ohrozuju aj zvysky horskeho lesa. Toto je najvacsia hrozba pre prezitie druhu.

Prevencia Charmozin modrocely celi kritickemu ohrozeniu predovsetkym kvoli strate biotopu na ostrove Buru. Vacsina pobreznychch nizinnych lesov bola vyrubana a horske lesy su degradovane selektivnou tazbou a plosnym polnohospodarstvom. Ochrana tohto druhu si vyzaduje: (1) zastavenie odlesovania na ostrove Buru, (2) vytvorenie chraneneho uzemia v oblasti poslednych pozorovani, (3) systematicky monitoring populacie a (4) zapojenie miestnych komunit do ochrany. Organizacie ako BirdLife International a Indonesian Parrot Project sa aktivne zapajaju do ochrany.

Zaujímavosti

1

Charmozin modrocely bol posledne vedome potvrdene pozorovany v novembri 2014, kedy ho vyfotografovali ucastnici expedicie BirdQuest na ostrove Buru -- boli to vobec prve fotografie tohto druhu v divocine.

2

Druh bol poprvykrat vedecky opisany v roku 1930 holandskym zoologom Heinrichom Siebersom na zaklade 7 jedincov odchytenych holandskym lepidopterologom (znalcom motýlov) v 20-tych rokoch 20. storocia.

3

Medzi rokmi 1920 a 2014 bol tento druh pozorovany len styrikrat -- v rokoch 1980 a 1993, pricom vzdy len 1-4 jedince, co viedlo k obavam, ze je uz vyhynuty.

4

Ostrov Buru, jedine miesto vyskytu tohto druhu, ma rozlohu len 9 505 km2 -- to je menej nez Kosicky kraj na Slovensku.

5

Na rozdiel od vacsiny lori papagajov, Charmozin modrocely je velmi maly (len 16 cm) a važi priblizne 25-30 g, co ho radi medzi najmensie druhy rodu Charmosyna.

6

Druhe meno "toxopei" pochaza od holandskeho entomologa Lambertusa Johanna Toxopea, ktory pracoval na ostrove Buru a odchytil prve exemplare.

7

IUCN postupne zvysoval stupen ohrozenia tohto druhu: z Threatened (1988) cez Vulnerable (1994) az po Critically Endangered (2000), kde je dodnes.

Taxonomická klasifikácia

Risa Animalia
Kmen Chordata
Trieda Aves
Rad Psittaciformes
Celad Psittaculidae
Rod Charmosyna
Druh C. toxopei

? Často kladené otázky

Nie. Charmozin modrocely je chraneny CITES I (priloha I), co znamena absolutny zakaz medzinarodneho obchodu. V sucasnosti sa v zajati nevyskytuje ziadny jedince a akykolvek pokus o odchyt alebo chov by bol prisne nezakonny. Vsetka energia musi smerovat k ochrane divokych jedincov.

Pravdepodobne nie, ale je to otazne. Posledne potvrdene pozorovanie pochaza z novembra 2014. Odvtedy nebolo ziadne overene hlasenie. IUCN ho stale vedie ako Critically Endangered (CR), nie ako vyhynuteho, pretoze horske lesy ostrova Buru neboli dostatocne preskumane a je mozne, ze mala populacia preziva v nepristupnych oblastiach.

Je endemitom ostrova Buru v Juznychch Molukach (Indonezia). Historicky bol pozorovany v nizinnych a horskych lesoch, no moderne zaznamy (1980, 1993, 2014) pochadaju z horskeho pasma 840-1 000 m n. m. v centralnej casti ostrova (oblast planaltu Rana).

Presny pocet nie je znamy. IUCN odhaduje populaciu na menej nez 50-249 dospelych jedincov s klesajucim trendom. Niektori odbornici vsak pochybuju, ci vobec este existuje zivotaschopna populacia. Systematicky monitoring na ostrove Buru chyba.

Kombinacia faktorov: (1) extremne maly areal -- existuje len na jedinom ostrove (Buru), (2) masivna strata biotopu kvoli odlesovaniu a posuvnemu polnohospodarstvu, (3) mozny historicky odchyt pre obchod s vtakmi, (4) prirodzene mala populacia typicka pre ostrovne endemity.

Podporou organizacii, ktore sa venuju ochrane papagajov v Indonezii -- predovsetkym BirdLife International, World Parrot Trust a Indonesian Parrot Project. Tieto organizacie financuju monitoring, ochranu biotopu a vzdelavanie miestnych komunit na ostrove Buru.

 Mapa výskytu

Charmosyna taxopei - mapa vyskytu
Krajina pôvodu: Buru, Južné Moluky, Indonézia.

 Videá

Video

 Cudzie názvy

Anglicky: ,   Blue-fronted Lorikeet , Cesky: ,   charmozin modročelý , Nemecky: ,   Burolori , Dánsky: ,   Buruprydlori , Španielsky: ,   Lori de Buru , Fínsky: ,   burunlurikki , Francúzsky: ,   Lori de Buru , Taliansky: ,   Lorichetto fronteazzurra , Japonsky: ,   buruinko , Japonsky: ,   ブルインコ , Holandsky: ,   Burulori , Nórsky: ,   Blåisselori , Polsky: ,   lorika szmaragdowa , Rusky: ,   Буруйский украшенный лори , Slovensky: ,   lori modročelý , Švédsky: ,   burulorikit , Cínsky: ,   蓝额鹦鹉