Opis druhu:
Samec je celkovo zelený, na čele, líce a hrdle svetlejšie žltozelený. Na spodnej časti s šedým preliatím. Okolie oka je s kobaltovou modrou. Spodní chrbát, kostrč, ruční krovky, veľké krovky krídelné, lakťové letky, spodné krovky krídelné fialovo modré. Ručné letky majú vnútorné prapory fialovomodré, vrchné krovky sú zelené. Letky zospodu modrozelené. Chvost zvrchu jasne zelený, zospodu tmavší. Zobák hnedo rohovitý, končatiny hnedavé. Samice nemá žiadne modré znaky, je celkovo smaragdovo zelená. Dĺžka:
12 cm Váha:
30 gramov Vek dožitia:
25 rokov Opis mladých jedincov :
Mladí sa podobajú dospelým, samci majú okolité oka smaragdové ako aj chrbát a krovky s brušnými pierkami. Poddruhy: Forpus conspicillatus conspicillatus, Forpus conspicillatus metae, Forpus conspicillatus caucae
Chov v zajatí:
Častý Minimálna dĺžka voliéry:
1,2 m Hniezdna búdka:
15,2 cm x 15,2 cm x 15,2 cm. Minimálna požadovaná teplota pre chov:
15 0C Veľkosť krúžku:
4 mm
Čas párenia:
Január-marec Veľkosť znášky:
4-6 Doba inkubácie:
18 dní Čas do opustenia hniezda:
5 týždňov Hmotnosť pri narodení:
n/a Čas do dosiahnutia pohlavnej dospelosti:
n/a
Biotop:
Nájdené až do 1600 metrov n.m. v ľahko zalesnených biotopoch, ako sú listnaté lesy, trávnaté kroviny a kultivované plochy s rozptýlenými stromami. Spôsob života:
Sociálne mimo rozmnožovacie obdobie. Kŕmia sa na zemi a vo vegetácii. Stav ohrozenia:
Bez ohrozenia. Svetová populácia je neznáma ale zvyšujúca sa. CITES medzinárodný:
CITES II CITES EU:
CITES B
Alkohol — extremne rychla metabolizacia, poskodzuje pecen a mozog
Slnecnicove semienka ako zaklad — prilis tucne, sposobia obezitu a tukovu degeneraciu pecene
Tip od odborníka
Forpus okuliarnaty je v divocine prevazne zrnozravy — zivi sa semenami trav, bobulami a drobnymi plodmi v listnatych lesoch Kolumbie. V zajati je dolezite obmedziit tucne semena (slnecnica, konope) na minimum a zakladom stravy urobit kvalitnu peletu doplnenu cerstvym ovocim a zeleninou. Na rozdiel od vacsich papagajov forpusy maju velmi rychly metabolizmus — nikdy by nemali byt bez jedla dlhsie ako 4-6 hodin. Oproti forpusovi sivokridlemu je okuliarnaty o nieco menej narocny na stravu, pretoze v prirode zije v bohatsich biotopoch.
Správanie a komunikácia
Hlučnosť
Jeden z najtichsich papagajov — vydava jemne stitebotanie a tiche piskatko. Hlas je o nieco hlbsi ako u forpusa sivokridleho, ale stale velmi tichy. Susedia ho prakticky nepocu.
Priľnavosť
Rucne odchovane mlada je velmi privrzene k majitelovi — rado sedi na ramene a necha sa skrabat na krku. Moze byt vsak teritorialne, najma samce v hniezdnom obdobi.
Aktivita
Napriek malej velkosti je mimoriadne aktivny — neustale skuma, lezie a lieta. Vyzaduje denne volne lietanie mimo klietky minimalne 2-3 hodiny.
Reč
Nepatri medzi hovoriace druhy. Ojedinele sa rucne odchovane mlada nauci jednoduche slovo, ale rec systematicky nenapodobnuje. Sila forpusa je v jeho osobnosti a interakcii.
Hlasový prejav a reč
Forpus okuliarnaty patri medzi tichsich papagajov. Jeho hlas je jemny, stitebotavy — o nieco hlbsi a plnsi ako u forpusa sivokridleho. Hlasnejsie sa ozyva rano po prebudeni, pri vzruseni a ked vola partnera. Pre susedov v panelakovom byte je prakticky nepocutelny.
Dokáže hovoriť?
Nepatri medzi hovoriace druhy. Niektore rucne odchovane jedince sa naucia jednoduche slovo (napr. svoje meno), ale rec systematicky nenapodobnuje. Sila forpusa je v jeho osobnosti a interakcii, nie v reci.
Tiche mumlanie — usiname, odpoccinok na ramene majitela
Sezónny kalendár
Hniezdenie (jan-apr)
Odchov mladat (feb-maj)
Pelichanie (jul-sep)
Populačný trend
Populacia Forpusa okuliarnateho je stabilna a zvysujuca sa. IUCN ho hodnoti ako druh najmensieho zaujmu (Least Concern). Hlavnym dovoom stabilnej populacie je jeho adaptabilita na rozne prostredia — vyskytuje sa v listnatych lesoch, krovitych porastoch aj na kultivoanych plochach od nizin az do 1 600 m n. m. v Kolumbii a vychodnej Paname.
~500 000
Odhadovana populacia
Stabilna/rastuca
Trend populacie
LC
IUCN status
CITES II
CITES zaradenie
Vhodný pre teba?
SkúsenosťZaciatocnik
PriestorKlietka min. 60 x 40 x 40 cm pre jedneho jedinca, lepsie vacsia. Denne volne lietanie je nevyhnutne — forpus potrebuje priestor na lietanie napriek malej velkosti.
Deti v domácnostiVhodny pre rodiny s pokojnymi starsimi detmi (8+). Pre male deti nie je idealny — forpus ma silny zobak a moze bolestivo stipnut, ak sa citi ohrozeny.
HlučnosťVyborny do bytov a panelakov — je to jeden z najtichsich papagajov. Susedia ho prakticky nepocu, hluk je porovnatelny s kanarikom.
Verdikt odborníka
Forpus okuliarnaty je vyborny papagaj pre zacinatocnikov, ktori hladaju maleho, ticheho a inteligentneho spolocnika. Jeho charakteristicky modry ocny kruh (okuliare) mu dodava neodolatelny vyraz. Napriek velkosti len 12 cm ma osobnost velkeho papagaja — je odvazny, zvedavy a temperamentny. Je to jeden z mala papagajov skutocne vhodnych do bytu vdaka minimalnemu hluku. Dolezite je vediet, ze forpus moze byt teritorialny — nikdy ho nekombinujte v klietke s inymi druhmi. Rucne odchovany jedinec je verny spolocnik na 15-25 rokov.
Prostredie a požiadavky
Priestor
Klietka min. 60 x 40 x 40 cm + denne volne lietanie
Aktivny letec, potrebuje volny let 2-3 hod. denne
Teplota
18-28 °C
Tropicky druh, min. teplota pre chov 15 °C, nemoze zit vonku v stredoeuropskej zime
Vlhkost
50-70 %
Pochaza z vlhkejsich oblasti Kolumbie, prospeje mu mierne vyssia vlhkost
Svetlo
10-12 hodin svetla denne
Dostatok prirodzeneho svetla je dolezity, UV lampa odporucana
Hniezdenie
Budka 15 x 15 x 15 cm
Hniezdi v dutinach stromov, hniezdna budka s vlhkou podstielkou
Spolocnost
Parovy alebo jednotlivec
Moze byt chovany sam, ak ma dostatocnu pozornost majitela
Rozmnožovací cyklus
Znaaska
4-6 vajicok
Samicka znasa 4-6 bielych vajicok v intervaloch 1-2 dni. Hniezdne obdobie v divocine januar-marec.
Inkubacia
18 dni
Inkubuje vyhradne samicka. Samec ju pocas inkubacie krmi a strazi hniezdo.
Liahnutie
Den 18
Mladata sa liahnu sliepe a nahe. Prvy paperie sa objavi po 10-14 dnoch.
Mlada v hniezde
5 tyzdnov
Mladata opustaju hniezdo vo veku 5 tyzdnov, este niekolko dni su dokrmovane rodicmi.
Osamostatnenie
6-8 tyzdnov
Uplne samostatne zacinu byt vo veku 6-8 tyzdnov. Pohlavna dospelosst nastupuje v 8-12 mesiacoch.
Ochočenie a kontakt
LahkeTrvanie: 1-4 tyzdne
Rucne odchovany forpus okuliarnaty je jeden z najlahsie ochocitelnych papagajov. Rucne odchovane mlada je casto uz pri prevzati privrzene k ludom. Rodicovsky odchov vyzaduje viac trpezlivosti, ale aj ten je zvladnutelny pre zacinatocnika. Okuliarnaty forpus byva o nieco menej agresivny pri ochocovani ako sivokridly.
1
Adaptacia
Prvych 2-3 dni nechajte vtaka v pokoji v klietke. Hovorte na neho tichym hlasom, nechajte ho zvyknut si na zvuky domacnosti.
2
Ruka v klietke
Ponukajte proso v klase z dlane. Nepohybujte rukou — nechajte forpusa prist sam. Zvycajne do 3-5 dni zacne brat jedlo z ruky.
3
Sadnutie na prst
Ked berie jedlo z ruky, prilozte prst k hrudniku a povedzte "hop". Forpusy sa toto naucia velmi rychlo — casto uz prvy den.
4
Volne lietanie
Otvorte klietku v bezpecnej miestnosti (zatvorene okna, zakryte zrkadla). Forpus sa rad vracia na rameno majitela — to je jeho oblubene miesto.
Cena a kde kúpiť
50 - 150 EUR
Cena za rucne odchovane mlada v SR/CZ (2024-2026). Rodicovsky odchov je lacnejsi (30-70 EUR), ale vtaky su plachsie. Forpus okuliarnaty je menej bezny ako sivokridly, preto je o nieco drahsi. Farebne mutacie su zriedkave a drahsie.
Specializovani chovateliaNajlepsia volba — zdravsie vtaky, odborne poradenstvo, moznost vidiet rodicov a podmienky chovu
Vtacie burzyMenej casto ako sivokridly — overujte CITES kruzky a zdravotny stav, pytajte sa na vek a odchov
Chovatelske skupinyFacebook skupiny (Papagaje SK/CZ, Forpusy a male papagaje) — priamy kontakt s chovatelmi
ZverimexZriedkavo — forpus okuliarnaty sa v beznych zverimexoch vyskytuje menej casto ako sivokridly
Na čo si dať pozor
Forpus okuliarnaty je menej bezny ako forpus sivokridly, ale v SR a CZ je stale dostupny u specializovanych chovatelov. Ak chcete ochoceneho spolocnika, investujte do rucne odchovaneho mladata — rozdiel v spravani je obrovsky. Zdravy vtak ma leskle perie, ciste nozdry, jasne oci a je zvedavo aktivny. Vyhnite sa vtakom s nafuknutym perim, zalepenymi ocami alebo apatiou.
Najcastejsia choroba z nespravnej stravy — prilis vela slnecnicovych semienok. Prevencia: kvalitna peleta ako zaklad, minimalizovat tucne semena.
Vytrhavanie peria
stredná
Príznaky: Hole miesta na hrudi a chrbte, krvave perie
Najcastejsia pricina u forpusov: nuda a nedostatok socialneho kontaktu. Riesenie: viac interakcie, foraging hracky, pravidleny volny let.
Roztoce (Knemidokoptes)
nízka
Príznaky: Supiny a krusty na zobaku a nohach
Lahko liecitelne ivermektinom. Prevencia: hygiena klietky a pravidlena kontrola zobaku.
Prevencia
Preventivna veterinarna prehliadka 1x rocne je zaklad zdraveho chovu. U forpusov je najcastejsim problemom tukova pecen zo slnecnicovej diiety — preto je dolezite prejst na peletu. Novy vtak by mal ist k vtaciemu veterinarovi do 48 hodin od kupy. V SR je siet vtacich veterinarov obmedzena — overte si dostupnost vopred.
Zaujímavosti
1
Forpus okuliarnaty dostal svoj nazov podla napadneho modrého ocneho kruhu u samcov, ktory pripomina male okuliare — v latincine "conspicillatus" znamena presne "nosiaci okuliare".
2
Je to jeden z najmeensich papagajov na svete — s dlzkou len 12 cm a hmotnostou 30 gramov je mensi ako vacsina spevavych vtakov v zaahrade.
3
V divocine zije v paroch alebo malych skupinach do 20 jedincov. Mimo hniezdneho obdobia sa mozu zdruzovat do stovkovych krdlov pri zdroji potravy.
4
Napriek malej velkosti ma silny zobak — dokaze bolestivo stipnut a bez problemov ohryzava male konare a dokonca aj tenke droty.
5
Ma tri uznane poddruhy: nominatny F. c. conspicillatus z centralnej Kolumbie, F. c. metae z vychodnej Kolumbie a F. c. caucae z udolia rieky Cauca.
6
V zajati sa doziva az 25 rokov, co je pre jeho velkost mimoriadne dlhy vek — mnohokrat dlhsie ako vacsie papagaje, ktore su narocnejsie na starostlivost.
Taxonomická klasifikácia
RisaAnimalia
KmenChordata
TriedaAves
RadPsittaciformes
CeladPsittacidae
RodForpus
DruhF. conspicillatus
Často kladené otázky
Ano, je to jeden z najlepsich papagajov pre zacinatocnikov. Je tichy, maly, inteligentny a pri rucnom odchove velmi prituulny. Jediny narok je denne volne lietanie a kvalitna strava na baze pelety.
Okuliarnaty pochaza z Kolumbie (vlhksie prostredie), sivokridly z Ekvadoru a Peru (suchsie). Okuliarnaty ma napadny modry ocny kruh ("okuliare"), sivokridly ma modre kridlove krovky. Povahovo su si velmi podobni — oba su tiichi, inteligentni a aktivni. Okuliarnaty byva o nieco menej teritorialny.
Vo vseobecnosti nie. Niektore rucne odchovane jedince sa naucia jednoduche slovo ci zvuk, ale rec systematicky nenapodobnuje. Jeho sila je v osobnosti a interakcii, nie v reci.
Ano, forpus okuliarnaty moze byt chovany ako jednotlivec — na rozdiel od agapornisov netrpi tak silno z osamelosti, ak mu venujete dostatok casu (min. 2-3 hodiny denne). Ak ale nemate cas, zvazite par.
Rucne odchovane mlada stoji 50-150 EUR, rodicovsky odchov 30-70 EUR. Je o nieco drahsi ako sivokridly, pretoze je menej bezny na trhu. Hladajte ho u specializovanych chovatelov alebo na vtacich burzach.
Nie je to odporucane. Forpus okuliarnaty je teritorialny a moze byt agresivny voci inym vtakom — dokonca aj voci omnoho vacsim druhom. Nikdy ho nedavajte do klietky s inymi druhmi papagajov, andulkami ani kanarikmi.
Pozri aj iné druhy vtákov na LePet.sk
LePet.sk pokrýva aj iné skupiny vtákov so spevom, ekológiou a ochranou: