Papagáj prekrásny - Psephotus pulcherrmus

Psephotus — Papagáj

Papagáj prekrásny

Psephotus pulcherrmus

Dĺžka 27 cm
Váha Nie je k dispozícií
Dožitie n/a

Opis druhu

Opis druhu:
Samček má temeno čierne, zadné krídla tmavohnedé. Čelná páska, malé krovky krídelné, brucho a dolné krídlové krovky majú červenú farbu. Hlava, strana krku, hrdlo a prsia majú modrozelené, kostrč a horné krovky, sú zelené. Samička má matnú farbu, jej predný pás je žltavý, s malým dielom červených farieb.
Dĺžka:
27 cm
Váha:
Nie je k dispozícií
Vek dožitia:
n/a
Opis mladých jedincov :
Sfarbené rovnako ako u samice s nejakou smaragdovou zelenou na tvári a prsami sfarbenými ako muž.
Poddruhy:
jeden

Chov v zajatí:
Nenašiel sa v zajatí.
Minimálna dĺžka voliéry:
n/a
Hniezdna búdka:
n/a
Minimálna požadovaná teplota pre chov:
n/a
Veľkosť krúžku:
n/a

Čas párenia:
September, december a marec.
Veľkosť znášky:
n/a
Doba inkubácie:
n/a
Čas do opustenia hniezda:
n/a
Hmotnosť pri narodení:
n/a
Čas do dosiahnutia pohlavnej dospelosti:
n/a

Biotop:
Predtým sa vyskytoval v otvorených trávnatých stanovištiach, tiež v krovinatých trávnatých plochách a pozdĺž lesných vodných tokov.
Spôsob života:
Zvyčajne sa nachádzali v pároch. Boli dosť prístupné.
Stav ohrozenia:
V prírode vyhynutý. Pokles bol spôsobený znížením zásob trávnych potravín v dôsledku nadmerného požiarov a sucha. Obchod so zvieratami, ako aj predávanie hniezd zavedenými druhmi tiež urýchlilo jeho zánik.
CITES medzinárodný:
Dodatok I
CITES EU:
CITES A

🔊
Hlučnosť
2/5
🤝
Priľnavosť
1/5
Aktivita
3/5
🗣️
Reč
1/5

Výživa

Odporúčané potraviny

  • Semena povahovych trav — zakladna zlozka prirodzenej stravy, zbierali ich zo zeme aj z klasov
  • Semena rodov Themeda, Aristida a Chloris — hlavne travne druhy v ich povodnom biotopu
  • Rozne bylinne semena z podrastu eukalyptovych lesov
  • Cerstve travne vyrastky — zelene casti trav, najma po dazdi alebo poziari
  • Drobne bezstavovce — prirozeny doplnok stravy, najma v obdobi hniezdenia

Zakázané potraviny

Tip od odborníka Papagaj prekrasny bol prevazne semenozravy druh specializovany na semena povahovych australskych trav. Zivil sa takmer vylucne na zemi, kde zbieral spadnute semena, alebo priamo z klasov stojacich trav. Tato uzka potravna specializacia bola jednou z pricin jeho zranitelnosti — ked poziary, sucha a nadmerne pasenie dobytka znicili travnate plochy, papagaje stratili hlavny zdroj potravy.

Správanie a komunikácia

2 Hlučnosť 1 Priľnavosť 3 Aktivita 1 Reč 1.8
2/5 Tichý Hlučný
Hlučnosť
Podla historickych zaznamov bol relativne tichy druh s jemnymi kontaktnymi hlasmi, hlasnejsi bol len pri rušeni alebo v lete
1/5 Nezávislý Priľnavý
Priľnavosť
Divoky druh, ktory nebol chovany v zajati — neexistuju zaznamy o ochoceni alebo kontakte s clovekom
3/5 Pokojný Aktívny
Aktivita
Stredne aktivny, vacsinu casu travil krmenim na zemi v paroch alebo malych skupinach, bol popisany ako pomerne pristupny
1/5 Žiadna Výborná
Reč
Ziadne zaznamy o schopnosti napodobnovania reci — bol to divoky druh, ktory sa v zajati prakticky nevyskytoval

Hlasový prejav a reč

2/5 hlasitosť

Podla historickych popisov vydaval jemne kontaktne hlasy a kratke ostrejsie zvuky pri vyruseni. Nebol povazovany za hlucny druh. Vacsina zvukovych zaznamov sa nezachovala — druh vyhynul pred erou nahravacej techniky.

Dokáže hovoriť? Ziadne zaznamy o napodobnovaní reci. Papagaj prekrasny nikdy nebol uspesne chovany v zajati, preto nie su dostupne informacie o jeho schopnosti ucit sa zvuky ci slova.

Typické zvuky

  • Jemne kontaktne hlasy — komunikacia v pare pri krmeni na zemi
  • Kratke ostrejsie pisknuie — varovanie pred nebezpecenstvom
  • Ticho cvrlikanie — popisovane pozorovatelmi pri priblizeni k hniezdu

Porovnanie s podobnými druhmi

POROVNANIE DĹŽKY (cm) P. prekrasny 27–30 cm P. spevavy 26–28 cm P. mnohofarebny 27–30 cm P. zltoramenny 26–28 cm
P. prekrasny (vyhynuty) P. spevavy P. mnohofarebny P. zltoramenny
Dĺžka27–30 cm26–28 cm27–30 cm26–28 cm
Váha80–100 g54–70 g55–80 g50–60 g
DožitieVyhynuty (EX)15–20 r.15–20 r.15+ r.
Hlučnosť●●○○○●●○○○●●○○○●●○○○
Stav IUCNN/A30–60 €40–80 €N/A
PovahaPristupny, malo plachy, semenozravyTichy, mierny, spolocenskyPokojny, priatelsky, nenárocnyPlachy, vzacny, ohrozeny (EN)
AreálVyhynuty — posledne pozorovanie 1927Dostupny u specializovanych chovatelovObcasne dostupny u chovatelovNedostupny — ohrozeny druh (CITES I)

Choroby a prevencia

Nicenie biotopov poziarmi
vysoká

Príznaky: Systematicke vypalovananie travnatych ploch farmarmi na podporu rastu cerstvej travy pre dobytok

Poziary nicili semena povahovych trav, ktore boli hlavnym zdrojom potravy. Zmeneny poziarny rezim po kolonizacii bol jednou z hlavnych pricin upadku populacie.

Nadmerne pasenie dobytka
vysoká

Príznaky: Degradacia travnatych porastov v dosledku intenzivneho pasenia oviec a dobytka

Pasenie znizilo dostupnost travnych semien a zmenilo strukturu vegetacie. V kombinacii s poziarmi to viedlo k uplnemu kolapsu potravnej zakladne.

Introdukovane predatory
vysoká

Príznaky: Predacia hniezd mackami, psami a liskami — druhy zavlecene europskymi osadnikmi

Hniezda v termitiskach blizko zeme boli lahkym cielom pre macky a lisky. Mlade vtaky a vajicka boli obzvlast zranitelne.

Odchyt pre obchod a zberattelstvo
stredná

Príznaky: Komercny odchyt zivych vtakov a vykradanie hniezd zberatelmi vajicok

Krasne sfarbenie robilo tento druh zilnym pre zberatelov. Odchyt a vykradanie hniezd dalej znizovali uz malu populaciu.

Sucha a klimaticke zmeny
stredná

Príznaky: Opakujuce sa obdobia sucha v Queensland a Novom Juznom Walese

Dlhodobe sucha znizovali urodu travnych semien. V kombinacii s ostatnymi faktormi to bolo pre malu populaciu fatalne.

Siritenie sa opuncie (Opuntia)
stredná

Príznaky: Invazna opuncia zarastala povodne travnate plochy a vytlacala povodnu vegetaciu

Opuncia (prickly pear) sa v Queensland masivne sirila od konca 19. storocia a nicila travnaty biotop, na ktorom bol papagaj prekrasny zavisly.

Prevencia Vyhynutie papagaja prekrasneho bolo sposobene kombinaciou viacerych faktorov — ziadny jednotlivy faktor by sam osebe pravdepodobne neviedol k uplnemu zaniku druhu. Tento pripad je ukazkovym prikladom tzv. "vyhynutia tisicich rezov", kde mnozstvo mensich hrozieb spolocne prekonalo schopnost populacie prezit.

Zaujímavosti

1

Papagaj prekrasny je jediny australsky papagaj, ktory preukázatelne vyhynul v modernej dobe — vsetky ostatne vyhynutia papagajov v Australii su prehistoricke.

2

Hniezdil vylucne v termitiskach (termitich kopckoch), kde si vyhrabil tunel dlhy 30–60 cm konciaciÍ hniezdnou komorou — toto spravanie je medzi papagajmi extremne vzacne.

3

V roku 1921 gazdovia Cyril Jerrard a neskôr Alex Chisholm znovuobjavili druh pri Gayndah v Queensland, ked uz bol povazovany za vyhynuteho. Jerrard odfotil zive vtaky — jedine známe fotografie tohto druhu.

4

Pokus o odchov v zajati v roku 1922 zlyhal — samicka zniesla vajcia, ale tie sa nevyliahli. Bol to jeden z prívych pokusov o zachranný chov v Australii.

5

Posledne potvrdene pozorovanie pochádza z novembra 1927 pri rieke Burnett v Queensland. Odvtedy nebolo ziadne pozorovanie oficialnie potvrdene napriek desiatkom expedícií.

6

Druh bol povodne zaradeny do rodu Psephotus, ale moderna taxonomia ho preklasifikovala do rodu Psephotellus. Na Slovensku sa stale pouzíva tradičný nazov Papagaj prekrasny.

7

Studium DNA z muzealnych exemplárov (2019) prekvapivo ukazalo, ze populacia nevykazovala geneticku eróziu — vyhynutie bolo teda spossobene cisto environmentalnymi faktormi, nie inbreedingom.

8

Samec mal napadne cervenú brušnú stranu, modrozelenu hlavu a cervene ramenné perie — bol povazovany za jedneho z najkrajsich australskych papagajov, co sa odrazilo aj v jeho latinskom nazve pulcherrimus (najkrajsi).

? Často kladené otázky

Vyhynutie bolo sposobene kombinaciou faktorov: nicenie travnatych biotopov poziarmi a nadmernym pasenim dobytka, predacia introdukovanymi mackami a liskami, odchyt pre obchod, sirenie invaznej opuncie a opakovane sucha. Ziadny jednotlivy faktor nebol sam osebe fatalny, ale ich kombinacia prekonala schopnost malej populacie prezit.

Posledne potvrdene pozorovania pochádzajú z roku 1927 — v novembri 1927 pri rieke Burnett v Queensland a pri Casino v Novom Juznom Walese (november 1926). Odvtedy bolo hlasenych niekolko nepotvrdených pozorovaní, ale ziadne nebolo oficialnie uznane.

Je to krajne nepravdepodobne. Od roku 1927 prebehli desiatky systematickych expedícii do povodneho arealu vyskytu bez akehokolvek potvrdeneho naÍlezu. IUCN ho klasifikuje ako vyhynuteho (EX). Navyse jeho biotop bol natoÍko zmeneny, ze aj keby prezil, nemal by vhodne prostredie na prezitie.

Hniezdenie v termitiskach je adaptacia na prostredie s nedostatkom vhodnych stromovych dutín. Termitiska poskytovaÍli stabilnu teplotu a vlhkost pre vajcia a mlaďatá. Toto spravanie zdielaÍ s niekolkymi dalsimi australskymi papagajmi rodu Psephotellus, napr. s papagajom zltoramennÍým (Psephotus chrysopterygius).

V svetových múzeach sa nachádza priblizne 130–160 muzealnych exemplárov (balky a koster). Najväcšie zbierky maju Australian Museum v Sydney, Queensland Museum v Brisbane a Natural History Museum v Londyne. V roku 2019 bola z týchto exemplárov extrahovana DNA pre geneticke studie.

Prakticky nie. Jediny vyznamny pokus o zachranný odchov uskutocnil Cyril Jerrard v roku 1922, ale vajcia sa nevyliahli. Niekolko jedincov bolo v 19. storoci dovezenych do Európy, ale ziadny uspesny chov nie je zaznamenany. Druh bol povazovany za velmi obtizne chovatelneho.

 Mapa výskytu

Psephotus pulcherrmus - mapa vyskytu

 Videá

Video

 Cudzie názvy