Pyrura zelenkastá - Pyrrhura viridicata

Pyrrhura — Pyrury

Pyrura zelenkastá

Pyrrhura viridicata

Dĺžka 25 cm
Váha Neznáma
Dožitie n/a

Opis druhu

Sfarbenie dospelých jedincov:
Samec aj samica sú vo všeobecnosti zelení. S fialovo-hnedou ušnou húštinou. Oražovo-červeným bruchom a žltým ohybom krídla. Chvost zelený. Okružie okolo oka holé. Hnedé oči.
Dĺžka
25 cm
Váha
Neznáma
Vek dožitia:
n/a
Opis mladých jedincov :
Nepopísaný
Poddruhy:
Nemá

Chov v zajatí:
Nechová sa v zajatí
Minimálna dĺžka voliéry:
4 x 1 x 2m
Hniezdna búdka:
25.4cm x 25.4cm x 70cm
Minimálna požadovaná teplota pre chov:
n/a
Veľkosť krúžku:
n/a

Čas párenia:
Takmer celoročná rozmnožovacia sezóna s maximálnymi obdobiami od decembra do apríla a júla do októbra.
Veľkosť znášky:
n/a
Doba inkubácie:
n/a
Čas do opustenia hniezda:
n/a
Čas do dosiahnutia pohlavnej dospelosti:
n/a

Biotop:
Nebolo nájdené 1800-2800m (5904 do 9184 ft) v chladnejšom vlhkom horského lesa a na okraji lesa, a to predovšetkým v subtropickom pásme. Môže dôjsť aj v tráve a papradie pokryté svahy s horskými kríkov.
Spôsob života:
Málo je známe o ekológii tohto druhu; rezidentom s niektorými sezónne pohyby. Je zvyčajne videný v kŕdľoch až 20 jedincov v rýchlom, akrobatickom lete cez otvorenej krajine medzi lesnými náplasťou. Plachý a bojazlivý; Je ľahko narušený.
Stav ohrozenia:
Ohrozený. Svetová populácia sa odhaduje na 2.900 až 4.800 jedincov a klesá. Dôvodom je strata lesa z dôvodu jeho premeny na plantáže koky a marihuany a tak isto používanie herbicídov zo strany vlády na ich ničenie. Dôvodom úbytku lesa je tak isto ťažba dreva.
CITES medzinárodný:
CITES II
CITES EU:
CITES B

🔊
Hlučnosť
3/5
🤝
Priľnavosť
1/5
Aktivita
4/5
🗣️
Reč
1/5
💎
Zriedkavosť
5/5

Výživa

30% 25% 20% 15% 10% STRAVA zloženie
Semena a orechy 30%
Ovocie a bobule 25%
Kvety a nektar 20%
Epifyticke rastliny 15%
Pupence a vyhonky 10%

Odporúčané potraviny

  • Semena horskych stromov (Cordiaceae, Lauraceae) - zakladna zlozka stravy v prirode, sezonalnie sa meni
  • Ovocie subtropickych rastlin - sezonna potravina, v prirode konzumuju viac ako 20 druhov rastlin
  • Kvety a nektar - dolezity zdroj energie, typicky pre horske druhy pyrrur
  • Epifyticke rastliny (bromeliovite, orchidey) - specificky zdroj potravy v hmlistom lese
  • Pupence a mlade vyhonky - jarna potravina, dolezity zdroj vitaminu C
  • Klicene semena (slnecnica, proso, hrach) - zvysena biologicka hodnota, vhodne pre dodatok zivych enzymo
  • Cerstva zelenina (brokolica, mrkva, paprika) - zdroj karotenoidov a vitaminu A
  • Ovocie (jablka, hrusky, bobule, granátové jablko) - max. 20-25 % denne stravy
  • Kvalitna zmena pre korely/mala konury (Versele-Laga, Zupreem) - zaklad pre hypoteticky chov
  • Sepiova kost a mineralny kamen - zdroj vapnika, dolezity pre vsetky papagaje

Zakázané potraviny

  • Avokado - obsahuje persin, smrtelne toxicky glykozid pre vsetky papagaje
  • Cokolada a kakao - teobromin sposobuje srdcove arytmie a smrt aj v malom mnozstve
  • Cibula a cesnak - tiosulfaty poskodzuju cervene krvinky, sposobuju hemolyticku anemiu
  • Jadierka jablek, ceresni, marhul - obsahuju amygdalin, ktory sa stiepi na kyanovodik
  • Sol a slane pochutky - oblicky vtakov nedokazu spracovat nadbytok sodika
  • Kofeinove napoje (kava, caj, energeticke napoje) - kofein sposobuje tachykardiu
  • Alkohol - extremne rychla metabolizacia, aj minimalne mnozstvo poskodzuje pecen
  • Surove strukoviny (fazula, sosovica) - obsahuju hemaglutimy, toxicke bez tepelnej upravy
Tip od odborníka Pyrura zelenkasta sa v prirode zivi viac ako 20 druhmi rastlin, pricom zlozenie stravy sa meni v zavislosti od sezony a dostupnosti. Typicka je kombinacia semien stromov celadi Cordiaceae, ovocia, kvetov a epifytickych rastlin. V hypotetickych podmienkach zajatia by strava mala simulovat tuto pestrost — kvalitna granulicka zmes doplnena cerstvym ovocim, zeleninou a klickami. Ako horsky druh (1 800-2 800 m n. m.) ma pravdepodobne vyssiu potrebu energie nez nizinne pyrury.

Správanie a komunikácia

3 Hlučnosť 1 Priľnavosť 4 Aktivita 1 Reč 5 Zriedkavosť 2.8
3/5 Tichý Hlučný
Hlučnosť
Stredne hlucny druh — v prirode sa oziva ostrymi kontaktnymi volaniami pocas letu medzi lesnymi fragmentmi. V krdli az 20 jedincov moze byt pomerne hlucny.
1/5 Nezávislý Priľnavý
Priľnavosť
Velmi plachy a bojazlivy druh — v prirode je lahlo vyruset a okamzite uti. Nema ziadnu skusenost s chovom v zajati.
4/5 Pokojný Aktívny
Aktivita
Velmi aktivny letec — v prirode sa pohybuje rychlym, akrobatickym letom cez otvorenu krajinu medzi lesnymi fragmentmi. Stale v pohybe.
1/5 Žiadna Výborná
Reč
Ziadne zaznamy o napodobniovani ludskej reci. Divoky druh bez skusenosti s chovom v zajati.

Hlasový prejav a reč

3/5 hlasitosť

Pyrura zelenkasta sa oziva ostrymi, vysokymi kontaktnymi volaniami, typickymi pre rod Pyrrhura. V prirode su krdre az 20 jedincov pomerne hlucne, najma pocas rychleho akrobatickeho letu cez otvorenu krajinu medzi lesnymi fragmentmi. Individualne je hlas menej prunikávy nez u vacsich konur (Aratinga).

Dokáže hovoriť? Nie su zname ziadne zaznamy o schopnosti napodobnovat ludsku rec. Druh sa nechova v zajati, takze jeho potencial v tomto smere nebol nikdy testovany. Na zaklade pribuznych druhov (P. molinae) mozno predpokladat minimálnu schopnost napodobnovat zvuky.

Typické zvuky

  • Ostre kontaktne volania — rychle serie vysokych tonov pocas letu
  • Tlmene, chrciave zvuky — komunikacia v krdli pri forrazovani
  • Varovny krik — pri vyruseni alebo ohrozeni, nacoz krdel okamzite odlieta
  • Ticha vokalizacia — pri krmeni a spolocenskom cukrovani

Sezónny kalendár

Jan Feb Mar Apr Máj Jún Júl Aug Sep Okt Nov Dec ROČNÝ cyklus
Hniezdenie (dec-apr, hlavna sezona)
Hniezdenie (jul-okt, druha sezona)
Odchov mladat (feb-jun)
Pelichanie (maj-jul, odhad)

Populačný trend

5k 4k 3k 1k 0 5k 4k 3k 3k 2k 1990 2000 2010 2020 2025

Populacia klesa kvoli strate biotopu v Sierra Nevada de Santa Marta. Hlavnymi hrozbami su premena lesov na plantaze koky a marihuany, tazba dreva, pasienky a vysadba nepodovnych stromov (borovice, eukalypty). Ochranarske programy Fundacion ProAves a Loro Parque Fundacion sa snazia situaciu stabilizovat.

1 800-3 200
Dospele jedince (odhad)
EN
IUCN status (Endangered)
~220 km2
Plocha arealu vyskytu
Klesajuca
Trend populacie

Prostredie a požiadavky

Priestor
Sierra Nevada de Santa Marta, Kolumbia
Extremne obmedzeny areal — iba jedna izolovna horska sustava
Teplota
10-22 C
Chladnejsie horske podnebie, vlhky hmlisty les
Vlhkost
75-95 %
Vysoka vlhkost subtropickeho hmlisteho lesa
Svetlo
Denny druh
Aktivny pocas dna, forraguje v malych krdloch
Hniezdenie
Dutiny voskovych paliem (Ceroxylon ceriferum)
Jedine zdokumentovane prirodzene hniezdne miesta
Spolocnost
Krdre az 20 jedincov
Kooperativne hniezdenie — pomocnici pri hniezde

Rozmnožovací cyklus

Znaska
3-7 vajicok (priemerne 4,5)

Znaska je relativne velka pre rod Pyrrhura. Az 7 vajicok bolo pozorovanych v jednej dutine voskovej palmy Ceroxylon ceriferum.

Inkubacia
23-25 dni (odhad)

Odhadovane podla pribuznych druhov rodu Pyrrhura. Presne udaje pre P. viridicata neboli publikovane.

Liahnutie
Den 23-25

Mladata sa liahnu pokryte paperim. Kooperativne hniezdenie — na krmeni sa podielaju aj pomocnici (non-breeding helpers).

Mlada v hniezde
6-8 tyzdnov (odhad)

Predpokladana doba pobytu v hniezde podla analogie s ostatnymi pyrurami. Presne udaje nie su dostupne.

Osamostatnenie
2-3 mesiace (odhad)

Mladata sa po opusteni hniezda pravdepodobne zdrzuju v rodinom krdli. Druhe sezonne hniezdenie (jul-okt) naznacuje nahradne znasiky.

Ochočenie a kontakt

Nerelevantne — divoky druh Trvanie: N/A

Pyrura zelenkasta je velmi plachy a bojazlivy divoky druh, ktory sa nechova v zajati. V prirode je lahko vyruset — pri akomkolvek kontakte s clovekom okamzite uti. Tento druh nebol nikdy domestikovany a akykolvek pokus o odchyt je nezakonny. Informacie nizsie su cisto teoreticke, zalozene na spravani pribuznych druhov.

1
Divoky druh

Pyrura zelenkasta sa nechova v zajati. V prirode je velmi placha — akykolvek kontakt s ludmi ju vyrusi a sposobi utek celeho krdla.

2
Ochranarska praca

Jediny legitimny kontakt s tymto druhom je v ramci vedeckeho vyskumu a ochraniarskych programov v Sierra Nevada de Santa Marta.

3
Alternativy v chove

Ak hlladate ochotelevu pyruru, Pyrrhura molinae (zelenolica) je jednou z najpriatelskejsich — rucne odchovane mladata su kontaktne a hrave.

Porovnanie s podobnými druhmi

POROVNANIE DĹŽKY (cm) Pyrura zelenkasta 23-25 cm Pyrura zelenolica 24-26 cm Pyrura cervenobrucha 24 cm Pyrura ekvadorska 22 cm
Pyrura zelenkasta Pyrura zelenolica Pyrura cervenobrucha Pyrura ekvadorska
Dĺžka23-25 cm24-26 cm24 cm22 cm
Váha~60-80 g60-80 g65-75 g55-70 g
DožitieNeznamy20-30 rokov20-30 rokovNeznamy
Hlučnosť3/52/52/53/5
Stav IUCNNedostupna100-200 EUR150-250 EURNedostupna
PovahaPlacha, krdlova, aktivnaPriatelska, hrava, kontaktnaPriatelska, ticha, maznavaKooperativna, ohrozena
AreálEN — nechova saLC — bezna v choveVU — dostupna v choveEN — nechova sa

Choroby a prevencia

Strata biotopu
vysoká

Príznaky: Ubytok populacie, fragmentacia arealu

Hlavna hrozba. Premena horskych lesov na plantaze koky a marihuany, tazba dreva, pasienky a vysadba nepodovnych borovíc a eukalyptov nicia prirodzeny biotop.

Herbicidy (fumigacia)
vysoká

Príznaky: Otrava, strata potravinovych zdrojov

Vladne programy na nicenie plantazi koky pouzivaju herbicidy (glyfosat), ktore znecistiuju aj okolite lesy a vodne zdroje.

Lov pre maso
stredná

Príznaky: Priamy ubytok populacie

V udoli Rio Frio su papagaje lovene miestnymi obyvatelmi pre maso. Vzhladom na malu populaciu je aj mierny lov vyznamnou hrozbou.

Klimaticka zmena
stredná

Príznaky: Posun vegetacnych pasiem, strata vhodneho biotopu

Oteplovanie posova horske hmle lesy do vyssich nadmorskych vysok. Sierra Nevada de Santa Marta ma obmedenu vysku — druh nema kam ustoupit.

Mala populacia
stredná

Príznaky: Geneticka erozia, znizena reprodukcia

Odhadovana populacia 1 800-3 200 dospelych jedincov na velmi malom areali zvysuje riziko genetickych problemov a nahodnych katastrof.

Nedostatok hniezdnych dutín
stredná

Príznaky: Znizena reprodukcia

Hniezdenie len v dutinach voskovych paliem (Ceroxylon ceriferum). Ubytek tychto paliem priamo ohrozuje reprodukciu druhu.

Prevencia Pyrura zelenkasta je ohrozena predovsetkym stratou biotopu, nie chorobami. Ochranarske organizacie (Fundacion ProAves, Loro Parque Fundacion) sa zameriavaju na ochranu horskych lesov v Sierra Nevada de Santa Marta, instalciu umelych hniezdnych budok a vyskum ekologie druhu. Kooperativne hniezdenie — kde pomocnici pomahaju pri odchove mladat — je unikatny mechanizmus, ktory moze ciastocne kompenzovat stratu hniezdnych miest.

Zaujímavosti

1

Pyrura zelenkasta je endemit jedineho pohoria na svete — Sierra Nevada de Santa Marta v Kolumbii, ktora je najvyssim pobrieznym pohorim planety (5 775 m n. m.).

2

Hniezdenie bolo zdokumentovane vyhradne v dutinach voskovych paliem (Ceroxylon ceriferum) — jedneho z najvyssich palmovych druhov na svete, dosahujuceho az 60 metrov.

3

Je to jeden z mala druhov pyrrur s potvrdenym kooperativnym hniezdenim — na krmeni mlalat sa podielaju aj nepariace sa jedince (pomocnici).

4

V jednej hniezdnej dutine bolo najdenych az 7 vajicok — to je jeden z najvacsich zaznamov pre cely rod Pyrrhura.

5

Jej areal je tak maly, ze cela svetova populacia zije na ploche mensej nez 220 km2 — to je menej nez rozloha Bratislavy.

6

Druh bol opisany az v roku 1913 americkym ornitologom Walterom Edmondom Clyde Toddom — pomerne neskoro kvoli neprístupnosti terénu.

7

Hlavnou hrozbou nie su lovci ani obchod, ale plantaze koky a marihuany — nezakonné polinohospodarstvo, ktore nici horske lesy v jej areali.

8

Takmer celorocna rozmnozovacia sezona s dvoma maximami (dec-apr a jul-okt) je medzi pyrurami neobvycajna a naznacuje schopnost nahranych znasok.

Taxonomická klasifikácia

Risa Animalia
Kmen Chordata
Trieda Aves
Rad Psittaciformes
Celad Psittacidae
Rod Pyrrhura
Druh P. viridicata

? Často kladené otázky

Nie. Pyrura zelenkasta sa nechova v zajati nikde na svete. Je to ohrozeny endemicky druh (IUCN: Endangered) chraneny medzinarodnym pravom (CITES II). Akykolvek odchyt z prirody je prisne zakazany. Ak vas zaujimaju pyrury, zvazite Pyruru zelenolicu (P. molinae) alebo cervenobruchu (P. perlata).

Odhaduje sa 1 800 az 3 200 dospelych jedincov a populacia klesa. Cely druh zije vyhradne v Sierra Nevada de Santa Marta v Kolumbii, v nadmorskej vyske 1 800-2 800 m. Areal je extremne obmedzeny — mensi nez 220 km2.

Hlavnou hrozbou je strata biotopu. Horske lesy v Sierra Nevada de Santa Marta su nicene kvoli nezakonnym plantazam koky a marihuany, tazbe dreva a premene na pasienky. Vladne fumigacne programy (herbicidy) na nicenie plantazi dodatocne poskodzuju okolite lesy. V udoli Rio Frio su papagaje tiez lovene pre maso.

Hniezdenie bolo zdokumentovane vyhradne v dutinach voskovych paliem (Ceroxylon ceriferum). Znaska priemerne 4,5 vajicok (az 7). Unikatne je kooperativne hniezdenie — na krmeni mlladat sa podielaju aj nepariace sa jedince. Rozmnozovacia sezona je takmer celorocna s dvoma maximami: dec-apr a jul-okt.

Vyhradne v Sierra Nevada de Santa Marta — izolovanom pohorí v severnej Kolumbii. Obyvá vlhke horske lesy (cloud forest) v nadmorskej vyske 1 800-2 800 m. Niekedy sa vyskytuje aj na okrajoch lesov, v druhotnych porastoch a prelietava cez otvorenu krajinu medzi lesnymi fragmentmi.

Najefektivnejsou podporou je financny prispevok organizaciam Fundacion ProAves (Kolumbia, spravuje Reserva El Dorado) alebo Loro Parque Fundacion (Tenerife, financuje vyskum in-situ). Tieto organizacie chránia biotop, instaluju umele hniezdne budky a monitoruju populaciu. Sirenie povedomia o tomto malo znanom druhu je tiez cenne.

 Mapa výskytu

Pyrrhura viridicata - mapa vyskytu
Krajina pôvodu: Kolumbia

 Videá

Video
Video

 Cudzie názvy

Anglicky: ,   Santa Marta Parakeet , Cesky: ,   papoušek zelenavý , Nemecky: ,   Santa-Marta-Sittich , Dánsky: ,   Santa Marta-conure , Španielsky: ,   Cotorra de Santa Marta , Fínsky: ,   santamartanaratti , Francúzsky: ,   Conure des Santa Marta , Taliansky: ,   Parrocchetto di Santa Marta , Japonsky: ,   midoriakaourokoinko , Japonsky: ,   ミドリアカオウロコインコ , Holandsky: ,   Santa-Martaparkiet , Nórsky: ,   Santamartaparakitt , Polsky: ,   rudosterka zielona , Rusky: ,   Колумбийский краснохвостый попугай , Slovensky: ,   klinochvost zelenkastý , Švédsky: ,   santamartaparakit , Cínsky: ,   圣马塔鹦哥

🔊
Hlučnosť
3/5
🤝
Priľnavosť
2/5
Aktivita
5/5
🗣️
Reč
1/5
💎
Zriedkavosť
5/5

Výživa

40% 25% 15% 10% STRAVA zloženie
Ovocie a bobule 40%
Semená 25%
Kvety a nektár 15%
Listy a pupence 10%
Hmyz 5%
Kôra 5%

Odporúčané potraviny

  • Kvalitná zmes pre stredné papagáje (Versele-Laga Prestige Big Parakeets, ZuPreem Natural M) — základ jedálnička
  • Ovocie horského lesa — v prírode plody dubov a laurelových stromov; v zajatí jablká, hrušky, čerešne
  • Bobule — čučoriedky, maliny, jahody, ríbezle; bohaté na antioxidanty
  • Listová zelenina — špenát, mangold, brokolica, púpava; zdroj vitamínov A a K
  • Klíčené semená (slnečnica, pšenica, mungo) — zvýšená biologická hodnota
  • Kukurica v mliečnej zrelosti — obľúbená pochúťka
  • Vaječná zmes s mrkovou strúhankou — proteínový doplnok pri hniezdení
  • Orechy (vlašské, lieskové) — v malom množstve ako odmena
  • Sépiová kosť a minerálny kameň — zdroj vápnika
  • Čerstvé konáriky dubov a vŕb — na ohryz a obohatenie prostredia

Zakázané potraviny

  • Avokádo — obsahuje persín, smrteľne toxický pre papagáje
  • Čokoláda a kakao — teobromín spôsobuje srdcové arytmie a smrť
  • Cibuľa a cesnak — tiosulfáty poškodzujú červené krvinky
  • Jadierka jabĺk, čerešní, marhúľ — obsahujú amygdalín (kyanovodík)
  • Soľ a slané pochúťky — obličky vtákov nedokážu spracovať nadbytok sodíka
  • Kofeínové nápoje — kofeín spôsobuje tachykardiu
  • Alkohol — poškodzuje pečeň a mozog
  • Surové strukoviny — toxické bez tepelnej úpravy
Tip od odborníka Pyrura zelenkastá žije v horskom lese Sierra Nevada de Santa Marta vo výškach 1 800–3 400 m n. m. V prírode sa živí prevažne plodmi horských dubov, laurelových stromov a palmou. V zajatí (záchranné programy) je kŕmená pestrou zmesou s dôrazom na ovocie a zeleninu simulujúce horský les.

Správanie a komunikácia

3 Hlučnosť 2 Priľnavosť 5 Aktivita 1 Reč 5 Zriedkavosť 3.2
3/5 Tichý Hlučný
Hlučnosť
Stredne hlučná — typické kontaktné volanie rodu Pyrrhura, intenzívnejšie v ranných hodinách. V kŕdľoch hlasnejšia ako jednotlivé páry.
2/5 Nezávislý Priľnavý
Priľnavosť
Placho reagujúci druh — nie je chovný ako domáci maznáčik. V záchranných programoch sa udržiava prírodné správanie bez ochočovania.
5/5 Pokojný Aktívny
Aktivita
Mimoriadne aktívna — v prírode denne prelietava veľké vzdialenosti medzi potravnými stromami v horskom teréne. Vyžaduje obrovskú voliéru.
1/5 Žiadna Výborná
Reč
Nepatrí medzi hovoriace druhy. Imitácia reči nebola u tohto druhu dokumentovaná.

Hlasový prejav a reč

3/5 hlasitosť

Pyrura zelenkastá má typický hlasový prejav rodu Pyrrhura — opakované série ostrých výkrikov počas letu a jemnejšie kontaktné zvuky v pokoji. V horskom prostredí sa jej hlas nesie na veľkú vzdialenosť.

Dokáže hovoriť? Nepatrí medzi hovoriace druhy. Hlas slúži výhradne na komunikáciu medzi jedincami v kŕdli a na varovanie pred predátormi.

Typické zvuky

  • Opakované ostré volanie — kontaktný hlas počas letu nad horským lesom
  • Jemné cvrlikanie — komunikácia medzi partnermi na hniezde
  • Prenikavé varovné výkriky — pri prítomnosti predátora (jastrab)
  • Tiché zvuky — počas kŕmenia a odpočinku v korunách stromov

Sezónny kalendár

Jan Feb Mar Apr Máj Jún Júl Aug Sep Okt Nov Dec ROČNÝ cyklus
Hniezdenie (feb-máj)
Odchov mláďat (apr-júl)
Pelichanie (aug-okt)

Populačný trend

5k 4k 3k 1k 0 5k 4k 3k 2k 2k 2000 2010 2015 2020 2025

Pyrura zelenkastá je hodnotená IUCN ako Endangered (ohrozená). Odhadovaná populácia je 1 800–3 200 dospelých jedincov s klesajúcim trendom. Približne 80 % populácie sa nachádza v národnom parku Sierra Nevada de Santa Marta. Polovica pôvodného biotopu bola stratená kvôli plantážam borovice a eukalyptu.

1 800–3 200
Odhadovaná populácia
EN
IUCN status (ohrozený)
CITES II
Medzinárodná ochrana
Klesajúci
Trend populácie

Vhodný pre teba?

Skúsenosť Expert
Priestor Veľká voliéra v rámci záchranných programov — min. 300 x 150 x 200 cm. Simulácia horského prostredia s prirodzenými konármi a vegetáciou.
Deti v domácnosti Nie je chovný ako domáci maznáčik — ohrozený druh určený pre záchranné programy a zoologické záhrady
Hlučnosť Irelevantné — tento druh sa nechová v domácom prostredí
Verdikt odborníka Pyrura zelenkastá je ohrozený endemit Sierra Nevada de Santa Marta v Kolumbii s odhadovanou populáciou 1 800–3 200 jedincov. Tento druh nie je dostupný pre súkromný chov — je chránený CITES II a ochranárskymi zákonmi Kolumbie. Informácie v tomto profile slúžia na vzdelávanie a zvyšovanie povedomia. Hlavnou hrozbou je strata biotopu kvôli plantážam a poľnohospodárstvu. Asi 80 % populácie žije v národnom parku.

Prostredie a požiadavky

Priestor
Veľká voliéra — len záchranné programy
Druh nie je pre domáci chov, vyžaduje rozľahlú voliéru simulujúcu horský les
Teplota
8–20 °C
Horský druh zvyknutý na chladnejšie teploty, neznáša tropické horúčavy
Vlhkosť
70–90 %
Oblačný horský les s vysokou vlhkosťou — hmla je bežná
Svetlo
12 hodín svetla denne
Tropický svetelný režim, oblačnosť znižuje intenzitu
Hniezdenie
Prírodné dutiny alebo umelé búdky
Hniezdenie vo výške 5–15 m v dutinách odumretých stromov
Spoločnosť
Kŕdľový druh — skupiny 6–15 jedincov
V prírode sa pohybuje v malých kŕdľoch, spoločné nocovanie

Rozmnožovací cyklus

Znáška
3–5 bielych vajíčok

Samica kladie vajíčka do dutiny stromu vo výške 5–15 m. Hniezdenie začína vo februári (suchá sezóna).

Inkubácia
23–25 dní

Inkubuje prevažne samica. Samec stráži hniezdo a kŕmi samicu.

Liahnutie
Deň 23–25

Mláďatá sa liahnu holé a slepé. V chladnom horskom prostredí je tepelná regulácia kritická.

Mláďa v hniezde
6–7 týždňov

Mláďatá opúšťajú hniezdo po 6–7 týždňoch. Umelé búdky zvyšujú prežitie mláďat.

Osamostatnenie
3–4 týždne po opustení hniezda

Mláďatá zostávajú v rodinnom kŕdli niekoľko mesiacov po osamostatnení.

Ochočenie a kontakt

Veľmi náročné Trvanie: Nevzťahuje sa — druh nie je určený pre domáci chov

Pyrura zelenkastá je ohrozený druh, ktorý sa nechová ako domáci maznáčik. V záchranných programoch sa minimalizuje kontakt s ľuďmi, aby si vtáky zachovali prírodné správanie pre možnú reintrodukciu do voľnej prírody.

1
Nevzťahuje sa

Tento ohrozený druh nie je určený pre domáci chov. Informácie sú len vzdelávacieho charakteru.

2
Minimálny kontakt

V chovných programoch sa kontakt obmedzuje na kŕmenie a veterinárnu starostlivosť.

3
Zachovanie divokosti

Cieľom nie je ochočenie, ale zachovanie prírodného správania pre reintrodukciu.

4
Monitoring

Jedince v prírode sa monitorujú pomocou telemetrie a priameho pozorovania.

Cena a kde kúpiť

Nedostupná v obchode

Pyrura zelenkastá je ohrozený druh, ktorého obchod je prísne regulovaný. Súkromný chov mimo schválených záchranných programov nie je povolený. Akýkoľvek nelegálny obchod je pytliactvo.

Záchranné programy Jedina legálna cesta — kolumbijské ochranárske organizácie a zoologické záhrady
ProAves Foundation Kolumbijská ochranárska organizácia, ktorá spravuje prírodné rezervácie v Sierra Nevada de Santa Marta
Zoologické záhrady Niekoľko záhrad sa zúčastňuje na chovných programoch pod koordináciou EAZA/AZA
POZOR: nelegálny obchod Poľovníctvo a nelegálny odchyt sú dokumentované — nahlasujte akékoľvek pokusy o predaj
Na čo si dať pozor Pyrura zelenkastá NIE JE dostupná pre súkromný chov. Ak vás zaujíma ochrana tohto druhu, môžete podporiť ProAves Foundation (Kolumbia), ktorá spravuje prírodné rezervácie v oblasti Sierra Nevada de Santa Marta a inštaluje umelé hniezdne búdky pre zvýšenie reprodukcie.

Porovnanie s podobnými druhmi

POROVNANIE DĹŽKY (cm) Pyrura zelenkastá 25–27 cm Pyrura zelenolíca 24–26 cm Pyrura žltokrídla 23–25 cm Korela chochlatá 30–33 cm
Pyrura zelenkastá Pyrura zelenolíca Pyrura žltokrídla Korela chochlatá
Dĺžka25–27 cm24–26 cm23–25 cm30–33 cm
Váha75–90 g60–80 g65–75 g80–120 g
Dožitie20–25 r.20–30 r.20–25 r.15–25 r.
Hlučnosť●●●○○●●●○○●●○○○●●●○○
Stav IUCNNedostupná120–250 EUR250–450 EUR30–80 EUR
PovahaAktívna, horská, ohrozenáMaznavá, hravá, obľúbenáTichá, pokojná, horskáPriateľská, maznavá, pískavá
AreálCITES II — nedostupná pre súkromný chovBežne dostupná v SR/CZVzácna v EurópeVeľmi bežná — najpopulárnejší papagáj

Choroby a prevencia

Strata biotopu
vysoká

Príznaky: Zníženie populácie, fragmentácia, genetická izolácia

Hlavná hrozba — 50 % pôvodného biotopu stratené kvôli plantážam borovice a eukalyptu, pastvinám.

PBFD (zobáková choroba)
vysoká

Príznaky: Vypadávanie peria, deformácie zobáka, strata hmotnosti

Potenciálna hrozba pre malú populáciu. Monitoring zdravotného stavu je súčasťou ochranných programov.

Psitakóza (chlamydióza)
vysoká

Príznaky: Výtok z očí a nosa, hnačka, apatia

V malej izolovanej populácii môže spôsobiť epidémiu s katastrofálnymi následkami.

Nelegálny odchyt
stredná

Príznaky: Priama redukcia populácie, stres, zranenia

Poľovníctvo pre obchod bolo dokumentované, hoci nie je hlavnou hrozbou. Lokálny lov pre potravu sa tiež vyskytuje.

Klimatické zmeny
stredná

Príznaky: Posun vegetačných pásiem, zmena dostupnosti potravy

Horské druhy sú obzvlášť zraniteľné — nemajú kam ustúpiť pri otepľovaní.

Genetická izolácia
stredná

Príznaky: Znížená plodnosť, slabšia imunita, inbreeding

Malá izolovaná populácia je náchylná na genetický drift a inbreeding.

Prevencia Ochrana Pyrury zelenkastej sa sústreďuje na zachovanie a obnovu horského lesa v Sierra Nevada de Santa Marta. ProAves Foundation spravuje prírodné rezervácie a monitoruje populáciu. Inštalácia umelých búdok pomáha zvyšovať reprodukčný úspech v oblastiach s nedostatkom prirodzených dutín.

Zaujímavosti

1

Pyrura zelenkastá je endemitom Sierra Nevada de Santa Marta — izolovaného horského masívu v severnej Kolumbii, ktorý je najvyšším pobrežným pohorím sveta (5 775 m).

2

Približne 80 % populácie žije v národnom parku Sierra Nevada de Santa Marta, čo poskytuje určitú úroveň ochrany.

3

Polovica pôvodného biotopu bola zničená plantážami nepôvodných stromov (borovica, eukalyptus) a premenou na pastviny.

4

Druh bol prvýkrát popísaný až v roku 1913 (Todd), čo naznačuje jeho neprístupné horské prostredie.

5

V prírode sa pohybuje v kŕdľoch po 6–15 jedincov vo výškach 1 800–3 400 m n. m. — preferuje oblačný horský les.

6

Na rozdiel od väčšiny pyrúr žije v chladnejšom horskom podnebí s teplotami 8–20 °C — toleruje chlad lepšie ako tropické druhy.

Taxonomická klasifikácia

Ríša Animalia
Kmeň Chordata
Trieda Aves
Rad Psittaciformes
Čeľaď Psittacidae
Rod Pyrrhura
Druh P. viridicata

? Často kladené otázky

Nie. Pyrura zelenkastá je ohrozený druh (IUCN: Endangered) s populáciou pod 3 200 jedincov. Súkromný chov nie je povolený. Akýkoľvek obchod mimo záchranných programov je nelegálny.

Hlavnou príčinou je strata biotopu — 50 % pôvodného horského lesa bolo zničených plantážami a pastvinami. Druh je navyše obmedzený na jediné pohorie (Sierra Nevada de Santa Marta), čo ho robí zraniteľným.

Podporte ProAves Foundation alebo Loro Parque Fundación, ktoré vedú ochranárske projekty v Sierra Nevada de Santa Marta. Vaša podpora pomáha chrániť biotop a inštalovať umelé hniezdne búdky.

Výhradne v izolovanom horskom masíve Sierra Nevada de Santa Marta v severnej Kolumbii, vo výškach 1 800–3 400 m n. m. Je to najvyššie pobrežné pohorie na svete.

Áno, kolumbijské organizácie (ProAves) vedú terénne ochranárske programy vrátane monitoringu, inštalácie búdok a ochrany biotopu. Niekoľko zoologických záhrad sa podieľa na ex-situ chove.

Je to horský druh žijúci vo výškach nad 1 800 m — väčšina pyrúr žije v nížinách. Toleruje chladnejšie teploty (8–20 °C) a je prispôsobená oblačnému horskému lesu. Výrazné červené ucho ju odlišuje vizuálne.

Pozri aj iné druhy vtákov na LePet.sk

LePet.sk pokrýva aj iné skupiny vtákov so spevom, ekológiou a ochranou:

Spevavce — 111 druhov
Sýkorky, drozdy, slávik, stehlík, vrabce, lastovičky — s nahrávkami spevu
Sovy — 218 druhov sveta
Výr skalný, Sova obyčajná, Sova snežná, Plamienka — nočné dravce
Holuby — 80 druhov a plemien
Holub hrivnák, Hrdlička, Dodo, Goura, plemená (Pouter, Roller)
Porovnania druhov
Bok po boku — veľkosť, biotop, hlas, ochrana

Najobľúbenejšie sovy:

Výr skalný Sova obyčajná Sova snežná Sova elf Plamienka driemavá